Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu

Severní Korea dnes odpálila mezikontinentální balistickou raketu, která dopadla do Japonského moře. Tokio i Soul kvůli dalšímu vojenskému testu komunistické země svolaly své bezpečnostní rady, a to v den, kdy se v Japonsku setkají zdejší premiér Fumio Kišida s jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem. Informují o tom agentury Jonhap a Reuters, podle nichž raketový test tvrdě kritizovaly také Spojené státy.

Jihokorejská armáda uvedla, že se odpal uskutečnil v 7:10 místního času (23:10 ve středu SEČ) ze severokorejské metropole Pchjongjangu. Japonská armáda sdělila, že raketa byla ve vzduchu asi 70 minut, během nichž vystoupala do výšky 6000 kilometrů a uletěla přibližně 1000 kilometrů, než dopadla do moře asi 200 kilometrů západně od malého ostrova Ošima na severu Japonska. Nejsou hlášeny žádné škody, které by způsobila.

Podle vojenského činitele Jižní Koreje, na kterého se odvolává agentura AP, se testované zařízení podobalo mezikontinentální balistické raketě Hwasong-17, kterou Pchjongjang odpálil už loni v listopadu. Pokud by ji KLDR neodpálila tak strmě nahoru, ale po normální trajektorii, mohla by uletět přes 15.000 kilometrů a zasáhnout i pevninské Spojené státy.

Jihokorejský prezident Jun v reakci na test prohlásil, že KLDR za bezohledné provokace zaplatí. Raketové testy jsou v rozporu s rezolucemi OSN, uvedl také, a vyzval k bližší obranné spolupráci s USA a Japonskem. Tokio odpálení rakety odsoudilo jako „barbarský čin“, který je další provokací celého mezinárodního společenství. Podle Washingtonu test zbytečně zvyšuje napětí a mohl by destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu.

Do dnešního dne poslední test mezikontinentální balistické rakety KLDR uskutečnila 18. února. Za poslední dny ale odpálila několik jiných raket, zřejmě v reakci na rozsáhlé vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje, které začalo v noci na pondělí a bude trvat do 23. března.

  Z Oděsy před vypršením černomořské obilné dohody vyplula poslední loď

Pchjongjang cvičení už dopředu kritizoval. Severokorejský vůdce Kim Čong-un tento měsíc nařídil armádě, aby zintenzivnila cvičení na „skutečnou válku“.

Jun dnes zase naopak svým silám přikázal, aby důsledně trénovaly s USA a udržovaly připravenost proti hrozbám z KLDR.

Loni KLDR odpálila rekordní počet více než 70 raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americkou pevninu. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com