„Díváme se na nepřítele a ten na nás.“ S ukrajinskými operátory dronů natáčel štáb ČT

Nepřítele na bojišti sledují nepřetržitě. Z terénu dostávají informace o poloze ruských jednotek, dál pak komunikují s dělostřelectvem. S ukrajinskými operátory dronů v akci poblíž Záporoží natáčeli zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová a kameraman Vojtěch Hönig.

Před ruskou invazí šlo o dům obyčejné rodiny. Před boji uprchla, a tak si ho nyní pronajímá ukrajinská armáda. Z ložnice se stala řídicí místnost pro operátory dronů.

„Všechny hlídky, které něco najdou, posílají informaci do programu,“ ukazuje na počítači velitel jednotky s přezdívkou Vichr Val. „Teď vidíme techniku nepřítele, rakety Grad. A vidíme, že na ně útočí ze systému HIMARS,“ popisuje.

Do boje se dostávají vojenské i komerční modely

Používají jak vojenské drony, tak i dostupné komerční modely. Těm ale musí nejdřív vyměnit software, aby ruská armáda nezjistila jejich polohu z veřejné databáze. V ní se naopak občas objeví i stroje okupantů.

„V této válce je paradox, že jsme hodně věcí neuměli. Ale když máš motivaci, naučíš se vše za pár dní,“ říká operátor přezdívaný Afghan. I on absolvoval základní výcvik operátorů, který trvá dva týdny.

Vzdor vůči nepříteli má Afghan v genech. Jeho otec je Afghánec, matka Ukrajinka. „Vedle mého domu dopadla raketa. Tehdy jsem věděl, že nastal čas,“ přibližuje moment, kdy se rozhodl zapojit do boje.

Dobře sledovat terén je klíčové

Ze Záporoží se průzkumná jednotka Vítr vydala se štábem ČT blíž k frontě. Poté projížděla frontovou oblastí, kterou v posledních dnech ruské síly opakovaně ostřelovaly. Ostražitě sledovat terén je pro vojáky naprosto klíčové. „Díváme se na nepřítele, nepřítel se dívá na nás,“ vysvětluje operátor s přezdívkou Chorvat.

Jednotka Vítr v tomto případě monitorovala oblast kolem Orichiva. Zajímá ji vše – technika nepřítele, její poloha. Pomoci může každý detail. „Přijede nějaké auto a zanechá nějaké stopy. Včera tam ještě nebyly. Dnes už ano,“ přibližuje Chorvat.

  Rusko v noci útočilo drony na jihu Ukrajinu, škody se zjišťují

Zatím mají dronů dostatek. To ale vrtkavá válečná štěstěna může kdykoliv změnit. Jednotka už zažila dny, kdy přišla i o čtyři stroje za den, dodává zpravodajka Maxová.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com