Van der Bellen přijel na návštěvu Kyjeva, aby Ukrajině vyjádřil podporu

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes přijel na návštěvu Kyjeva, aby Ukrajině vyjádřil podporu. Jednat bude se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. O své cestě rakouská hlava státu informovala na twitteru.

„Na cestě na Ukrajinu, do Kyjeva. Tato cesta je gestem pro mír, znamením solidarity s Ukrajinci a Ukrajinkami,“ napsal devětasedmdesátiletý politik na sociální síti dnes ráno. Ve videu, které také zveřejnil, uvedl, že Rakousko je sice vojensky neutrální, ale jeho postoj rozhodně ne. „Ukrajinky a Ukrajinci bojují za svou zemi a za budoucnost pro své děti. A my jim v tom pomáháme,“ nechal se slyšet.

O něco později na twitter přidal fotografie z kyjevského nádraží, kde ho uvítali ukrajinští činitelé. „Téměř po roce války není Ukrajina zapomenuta. Spolu s prezidentem Zelenským a statečnými lidmi Ukrajiny hájíme evropské hodnoty,“ uvedl Van der Bellen, který 26. ledna složil přísahu pro druhé funkční období.

Rakouského prezidenta doprovází delegace, která s sebou veze i část pomoci, včetně generátorů.

Ukrajinu se brzy poté, co v březnu složí přísahu, chystá navštívit i nově zvolený český prezident Petr Pavel, rád by se do Kyjeva vydal společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

ČTK

  Protiofenziva začne v dubnu nebo v květnu, řekl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com