Rusko pod „vlajkou“ proruských ozbrojenců vyhrocuje situaci v Donbasu

V předvečer zasedání Rady bezpečnosti OSN 17. února a zasedání politických elit v Mnichově 18.-20. února Ruská federace prudce vyhrotila situaci podél celé demarkační linie v ukrajinském Donbasu. V provozu je dělostřelectvo ráže 122 a 152 mm, které je podle minských dohod zakázáno.

Ruské speciální služby zároveň zahájily informační kampaň, v níž obviňují Ukrajinu z vyhrocování situace a přípravy „útoku“.

Mateřská škola ve Stanycji Luhanské, která je pod kontrolou Ukrajiny, byla poškozena ostřelováním z území kontrolovaného Moskvou.

Ruská média i média takzvaných „republik“ však masivně šíří falešnou zprávu, že „v důsledku ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami jeden z granátů zasáhl mateřskou školu na území kontrolovaném proruskými ozbrojenci“.

Poté, co ukrajinská strana předložila důkazy o opaku, že školku na ukrajinské straně ostřelovali proruští ozbrojenci, a to ze svého území, ruští propagandisté rychle ustoupili. Jednoduše začali obviňovat ukrajinskou stranu z ostřelování vlastní mateřské školy.

Tento příběh není nový. Stačí připomenout ostřelování Kramatorska a Mariupolu raketami Grad, kdy se kremelští propagandisté snažili všechny přesvědčit, že se Ukrajinci ostřelovali sami „řízenými střelami, které vletěly na území ‚republik‘, otočily se a zasáhly ukrajinská města“.

Není těžké uhodnout, že všechny tyto „události“ jsou další ruskou provokací, jejímž cílem je co nejvíce zdiskreditovat Ukrajinu a přesvědčit západní společenství, že Kyjev je zdrojem agrese, který všemožně porušuje dohody.

Ne nadarmo se Putin v rozhovoru s německým kancléřem Scholzem „přeřekl“, že „na Donbase probíhá genocida“.

Kreml pokračuje ve své linii nátlaku, tlaku a vydírání. Možná, že Ruská federace zvolila variantu rozpoutání války pod vlajkou „republik“. Možná se jedná o situační eskalaci v souvislosti se zasedáním Rady bezpečnosti OSN, které je naplánováno na dnešek.

V každém případě se v těchto podmínkách prudce zvyšuje riziko krvavé provokace ze strany Ruské federace, následované obviněními proti Ukrajině a další omezenou invazí.

  V Moskvě jednali zástupci Hamásu, podle Ruska se hovořilo o osvobození rukojmích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com