Německý prezident vyzval zemi k delší trpělivosti a odpovědnosti

irozhlas.cz

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes vyzval Němce kvůli pandemii nemoci covid-19 k delší trpělivosti a také k odpovědnosti. Zpřísnění současné karantény, které vstoupí v platnost ve středu, označil za nezbytné, pokud Německo chce koronavirus porazit. O tom, že se to nakonec podaří, nepochybuje.

„Záleží na nás a my víme, co je třeba udělat,“ řekl Steinmeier s tím, že situace je nanejvýš vážná. „Od středy se proto náš veřejný i soukromý život omezí natolik výrazně, jako tomu v historii spolkové republiky ještě nebylo,“ uvedl.

Steinmeier chápe hořkost veřejnosti, která se musí smířit s tím, že omezení budou platit i přes vánoční svátky a silvestra. „Oslavy je ale možné odložit a dárky potěší i později,“ uvedl. „Naším hlavním cílem ale musí být snížení počtu infikovaných. Musíme zabránit zhroucení našeho zdravotního systému,“ řekl prezident.

Steinmeier v projevu ocenil nasazení zdravotníků, kteří až do vyčerpání bojují o lidské životy. Pomoci jim v jejich úsilí ale může podle něj každý. „Jsem si jistý, že odpovědnost, kterou nyní prokážeme, že břímě, které ještě nějaký čas poneseme, nepřijdou vniveč. Přiblíží nás konci pandemie,“ řekl prezident. „Pandemie nás o budoucnost nepřipraví,“ dodal.

Německo od středy výrazně zpřísní protiepidemická opatření, aby zbrzdilo šíření koronaviru. Kancléřka Angela Merkelová a premiéři spolkových zemí se v neděli dohodli, že zpřísnění bude platit do 10. ledna. V té době budou zavřené obchody s výjimkou těch, které prodávají zboží denní potřeby, jako jsou například potraviny, lékárny, drogerie, optiky či trafiky. Zavřené budou školy i školky a lidé by měli víc pracovat z domova.

Autor: ČTK

  V Belgorodské oblasti Rusové dál bojují se silami, které tam pronikly z Ukrajiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com