Na Slovensku skončily volby. OĽaNO podle odhadů drtivě vítězí

Slovensko má za sebou volby do Národní rady. Podle exit-pollu prezentovaném na RTVS získalo opoziční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti přes čtvrtinu hlasů. Smer dosáhl asi na 14 procent. Do parlamentu se podle něj dostane celkem osm stran.

Účast byla podle vyšší než obyčejně. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že nepověří sestavením vlády automaticky vítěze voleb, ale bude se rozhodovat na základě koaličního potenciálu. Hlasování se v pěti místnostech o hodinu prodloužilo kvůli technickýcm problémům a případům úmrtí volební komisařky a voliče.

Exit-poll RTVS:
25,3 OĽaNO
13,9 Smer
8,8 PS-Spolu
8,8 Kotlebovci
7,5 Sme rodina
6,4 SaS
5,6 Za ľudí
5,0 KDH

Předvolební kampani dominovalo téma korupce a prorůstání organizovaného zločinu do politiky a justice. Vyvstalo především v důsledku vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Opozice z neblahého stavu právního státu obviňovala vládní Smer-SD, Slovenskou národní stranu i Most-Híd.

Opoziční strany kolem politického středu uvažovaly o spojenectví, nakonec však vznikla jen jedna dvojkoalice liberálních stran Progresívne Slovensko a Spolu. Samostatně kandidovali středově konzervativní Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti excentrického politika Igora Matoviče, ekonomicky liberální Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka, konzervativně populistická Sme rodina Borise Kollára, středová strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky a hodnotově konzervativní Kresťanskodemokratické hnutie.

Z pravého okraje politického spektra do parlamentu kandidovali Kotlebovci-Ľudová strana Naše Slovensko někdejšího banskobystrického župana Mariana Kotleby. Tuto stranu někteří kritici označují za fašistickou kvůli jejímu velebení a používání symboliky meziválečného Slovenského státu. Sama se prezentuje jako křesťanská a národní.

 

  Británie hájí účinnost vakcíny od AstraZeneky po výhradách v JAR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com