V Rusku pohřbí Gorbačova, Putin se rozloučení nezúčastní

V Rusku dnes pohřbí bývalého vůdce Sovětského svazu Michaila Gorbačova, který zemřel v úterý ve věku 91 let. První a zároveň poslední prezident SSSR nebude mít plný státní pohřeb. Ceremonie se nezúčastní prezident Vladimir Putin ani vrcholní západní představitelé. Podle Gorbačovovy dcery Iriny se poslední rozloučení uskuteční ve Sloupové síni Domu odborů v Moskvě, poté bude pohřben na Novoděvičím hřbitově, kde má vyhrazený hrob po boku své zesnulé manželky Raisy.

Na Novoděvičím hřbitově bylo pohřbeno mnoho vysoce postavených politiků, intelektuálů, umělců a dalších významných osobností. Nachází se tam například hrob spisovatelů Michaila Bulgakova, Antona Pavloviče Čechova nebo Nikolaje Gogola. Leží tam rovněž první ruský prezident Boris Jelcin nebo bývalý sovětský vůdce Nikita Chruščov. Většina ostatních sovětských lídrů byla pohřbena u kremelské zdi.

Poslední rozloučení s držitelem Nobelovy ceny míru Gorbačovem se před tím bude konat ve Sloupové síni Domu odborů v metropoli, která v minulosti mnohokrát sloužila jako místo rozloučení s vysokými představiteli SSSR. Byly tam vystaveny například ostatky vůdce bolševické revoluce Vladimira Iljiče Lenina, diktátora Josifa Stalina a dalších sovětských vůdců, jako byl Leonid Brežněv, Jurij Andropov nebo Konstantin Černěnko, připomněla agentura AP.

Ta zároveň upozornila, že poměrně nenápadný Gorbačovův pohřeb reflektuje znepokojení Kremlu nad jeho odkazem. Zatímco na Západě je zesnulý politik vesměs uctíván mimo jiné za svůj podíl na ukončení studené války, v Rusku mu mnoho lidí zazlívá rozpad Sovětského svazu a následný hospodářský rozvrat země.

Agentura Reuters už dříve napsala, že Putin Gorbačovovi odepřel plné státní pocty, kterých se dočkal po své smrti v roce 2007 Jelcin. Putin tehdy vyhlásil den státního smutku a společně se světovými představiteli se zúčastnil velkolepého pohřbu v moskevské katedrále Krista Spasitele. Nyní mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že program prezidentovi neumožní účast na Gorbačovově pohřbu. Ve čtvrtek nicméně položil Putin u Gorbačovovy rakve květiny. Podle Peskova bude obřad bude obsahovat „prvky“ státního pohřbu jako například čestnou stráž a stát rovněž pomáhá s jeho organizací.

  K ISS míří záchranná vesmírná loď, přistát má v neděli

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com