Rusko a Indie se blíží dohodě o společné výrobě vojenské techniky, řekl Lavrov

Rusko a Indie se podstatně přiblížily uzavření dohody o společné výrobě vojenské techniky. Podle agentury Reuters to dnes řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který v Moskvě jednal s šéfem indické diplomacie Subrahmanjamem Džajšankarem. Indický ministr se má sejít také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Džajšankar novinářům řekl, že tématem rozhovoru s Lavrovem byly konflikty na Ukrajině a v Pásmu Gazy a také vzájemný obchod a investice. Podle šéfa ruské diplomacie chce Moskva podpořit Dillí v přání rozšířit portfolio dodavatelů vojenského vybavení a zahájit samostatnou výrobu potřebné techniky.

Indie patří mezi země, které Rusko po loňském napadení Ukrajiny neodsoudily. Dillí nadále Moskvu bere jako strategického partnera, například pokud jde o dovoz ropy. Také Rusko vztahy s Indií nyní cíleně posiluje, a to zejména s ohledem na sankce, které proti němu po zahájení vojenské invaze na Ukrajinu zavedl Západ.

Letos v dubnu Rusko a Indie uzavřely dohodu o posílení obranného partnerství. Indie je největším dovozcem zbraní na světě a z Ruska pocházela už před válkou téměř polovina indického dovozu vojenské techniky, včetně stíhaček, tanků, jaderných ponorek či letadlových lodí.

ČTK

  Ukrajinci osvobodili dalších 37 kilometrů čtverečních, tvrdí Kyjev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com