Moskva: Summit ukázal návrat NATO ke schématům studené války

Summit NATO, který se v úterý a dnes konal v litevské metropoli, ukázal, že aliance se s konečnou platností vrátila ke schématům studené války. Uvedlo to v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého Moskva výsledky jednání ve Vilniusu pečlivě posoudí.

„V potaz vezmeme vytyčené výzvy a hrozby pro bezpečnost a zájmy Ruska a budeme včas a vhodně reagovat za použití všech dostupných prostředků,“ uvedla ruská diplomacie. Rusko podle ní také bude pokračovat v posilování vojenského a obranného systému země.

Dnes zakončený summit Severoatlantické aliance se soustředil zejména na situaci na Ukrajině, která od února loňského roku čelí ruské invazi. Členské země mimo jiné přijaly novou strategii kolektivní obrany pro případ možného ruského útoku a teroristické hrozby, která počítá mimo jiné s dramatickým zvýšením počtu vojáků připravených rychle nastoupit do akce.

Zároveň se účastníci summitu dohodli, že Ukrajině, která doufala v oficiální pozvánku, zkrátí cestu k jejímu členství v alianci; konkrétní harmonogram však k nespokojenosti Kyjeva neoznámili.

ČTK

  Británie bude dále poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc, slíbila Trussová v OSN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com