Putin na schůzce s Lukašenkem řekl, že protiofenziva Ukrajiny selhala

Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní schůzce se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě prohlásil, že ukrajinská protiofenziva selhala. Nejvyšší představitelé Ruska a Běloruska se setkali poprvé od chvíle, kdy Lukašenko pomohl minulý měsíc zprostředkovat ukončení vzpoury členů ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina proti ruskému armádnímu vedení. Lukašenko při dnešním setkání s Putinem žertovným tónem poznamenal, že ho wagnerovci pobývající nyní v Bělorusku znepokojují, protože chtějí táhnout na Varšavu, napsala agentura Reuters.

Bělorusko je blízkým spojencem Ruska ve válce, kterou Moskva zahájila vpádem na Ukrajinu loni v únoru. Ukrajinské síly na začátku minulého měsíce zahájily další vlnu protiofenzivy s cílem dobýt zpět ztracená území, zatím ale zaznamenaly jen dílčí úspěchy. Lukašenko dnes podle ruských médií prohlásil, že „žádná ukrajinská protiofenziva neexistuje“. „Existuje, ale selhala,“ opáčil Putin.

Šéf Kremlu oznámil, že jeho jednání s Lukašenkem potrvá dva dny, bude tedy pokračovat i v pondělí. Do Běloruska se podle telegramového kanálu spojeného s wagnerovci přesouvá či se již přesunulo na 10.000 členů této skupiny. Varšava uvedla, že očekává ruské provokace a že vysílá k polsko-běloruské hranici vojáky.

„Wagnerovci nás začali zneklidňovat – chtějí jít na západ,“ prohlásil na schůzce s Putinem podle agentury Reuters žertem Lukašenko. „Držím je v centru Běloruska, jak bylo dohodnuto,“ dodal.

ČTK

  Silné zemětřesení v Maroku si vyžádalo více než 1300 mrtvých

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com