Jedna z vůdkyň běloruské opozice dostala exemplární trest

zpravy.aktualne.cz

Maria Kalesnikavová, která jde na 11 let do vězení, je zatím nejvyšší odsouzenou členkou občanského odporu

Maria Kalesnikavová půjde na jedenáct let do trestanecké kolonie. Soud udělil jedné z hlav běloruské opozice velmi tvrdý trest. Její blízký spolupracovník, právník Maksim Znak, dostal o rok méně. Odsouzeni byli za údajný pokus o státní převrat, členství v extremistické skupině a výzvy k narušování národní bezpečnosti. Ve skutečnosti jsou oba potrestaní za vůdčí úlohu v protestech po zmanipulovaných prezidentských volbách loni v srpnu.

Kalesnikavová byla jednou ze tří žen, které stály v čele občanského hnutí proti diktátorovi Aljaksandru Lukašenkovi. Za mřížemi je bez jednoho dne přesně rok. Loni 7. září ji policie zatkla a pokusila se násilím odvézt do ukrajinského exilu. To Kalesnikavová odmítla tak, že na hranicích roztrhla svůj pas. Zůstala proto na běloruském území s tím, že raději půjde do vězení. Odpovědí běloruského režimu je exemplárně tvrdé potrestání.

Hudební manažerka se do prezidentské kampaně se dostala jako šéfka štábu Viktara Babaryky – běloruského bankéře a exprezidentského kandidáta, kterého režim uvěznil ještě před volbami, v červnu loňského roku (letos v červenci jej za údajnou korupci a praní špinavých peněz soud poslal do kolonie na celých čtrnáct let).

Čtěte také: Smrt Vitala Šyšova nebyla vražda, byla to poprava

Na to se Kalesnikavová přidala do týmu Svjatlany Cichanouské, manželky dalšího uvězněného prezidentského kandidáta Sjarheje Cichanouského, která se k překvapení všech – včetně sebe samé – stala vážnou vyzývatelkou Lukašenky, ve volbách jej dost možná porazila a nyní je z litevského exilu nezpochybnitelnou vůdkyní běloruské opozice.

Odsouzení Kalesnikavové a Znaka je dalším krokem v Lukašenkově postupné likvidace domácí opozice. Už od loňského podzimu platí, že opozičníci jsou buď v exilu, nebo za mřížemi. Režim odsoudil desítky aktivistů na měsíce a roky ve vězení – Kalesnikavová je zatím nejvýše postavenou odsouzenou členkou občanského protirežimního odporu.

  Bulhari vyhostili pre špionáž ruského vojenského atašé

Běloruský režim pro své odpůrce pravidelně sahá i za hranice země. V květnu unesl letadlo s novinářem Ramanem Pratasevičem a přinutil jej přistát v Minsku, na přelomu července a srpna pak nejspíše běloruské tajné služby zavraždily Vitala Šyšova, aktivistu působícího v ukrajinském Kyjevě.

Zdroj: https://www.respekt.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com