V Pásmu Gazy kvůli válce zemřelo nejméně 34.097 Palestinců, uvedly tamní úřady

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy, která je odvetou za útok tamního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, si dosud vyžádala nejméně 34.097 mrtvých a 76.980 zraněných z řad Palestinců. Informovaly o tom dnes podle Reuters místní úřady ovládané Hamásem. Podle nich 48 Palestinců byli zabito za posledních 24 hodin. Agentura AP dnes napsala, že 22 lidí včetně 18 dětí v noci na dnešek zahynulo při izraelském ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde o den dříve rovněž při izraelských úderech zemřelo devět lidí včetně šesti dětí.

Při jednom z izraelských úderů v noci na dnešek v Rafáhu zemřel muž, jeho manželka a jejich tříleté dítě, uvedla podle AP nemocnice, kam byla těla převezena. Žena byla těhotná a nenarozené dítě se lékařům podařilo zachránit. Při druhém úderu v Rafáhu zemřelo 17 dětí a dvě ženy, všichni z jedné rodiny. Šlo mimo jiné o ženu se šesti dětmi ve věku 18 měsíců až 16 let.

Palestinský úřad civilní obrany v Pásmu Gazy podle agentury AFP oznámil, že jeho pracovníci vyzvedli z hromadného hrobu v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis těla nejméně 50 Palestinců. Některá exhumovaná těla byla podle tohoto zdroje „vysvlečená, což dokazuje, že tyto osoby byly po zatčení mučeny a vystaveny špatnému zacházení ze strany okupační armády“. Exhumační práce potvrdil i fotograf AFP. Izraelská armáda na dotaz agentury uvedla, že tato tvrzení prověřuje. Armáda své vojáky z Chán Júnisu na jihu pásma stáhla 7. dubna poté, co v této nemocnici, jedné z největších v Pásmu Gazy, provedli dle jejího tvrzení „precizní a omezenou operaci“.

Izraelská armáda mezitím i dnes pokračuje také v raziích na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde zatýká islamistické radikály. Při jejích zásazích, které výrazně zintenzivnila po 7. říjnu, ale také umírají i civilisté. Dnes agentura AFP napsala, že vojáci dnes zastřelili dva mladé Palestince ve věku 18 a 19 let nedaleko Hebronu. Armáda uvedla, že mladíci se snažili vojáky napadnout. Už v pátek a v sobotu zabila izraelská armáda na Západním břehu při razii v uprchlickém táboře Nur Šams 14 Palestinců.

  Ukrajina vyhraje a ruské zlo padne, řekl v Buči Zelenskyj

Podle údajů Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) ze začátku dubna zemřelo při raziích na Západním břehu od 7. října nejméně 428 Palestinců včetně 110 nezletilých. Devět Palestinců tam v tomto období zabili židovští osadníci a čtyři Palestinci zemřeli na tomto okupovaném palestinském území při vlastních útocích na Izraelce.

Izrael už mnoho týdnů plánuje pozemní operaci v Rafáhu, kde se v nuzných podmínkách tísní na 1,4 milionu Palestinců, kteří tam od října utekli před boji v ostatních částech Pásma Gazy. Spojené státy Izrael od této operace odrazují, v sobotu ale americká Sněmovna reprezentantů schválila miliardy dolarů na další vojenskou pomoc Izraeli. USA pošlou Izraeli 26,4 miliardy dolarů (625 miliard korun), z toho zhruba třetina má jít na humanitární pomoc do Pásma Gazy.

Řada zemí, včetně USA, i úřady OSN dlouhodobě kritizují Izrael za nedostatečnou pomoc palestinským civilistům v Gaze, kde statisíce lidí hladoví a několik desítek dětí podle úřadů OSN tam v posledních týdnech zemřelo kvůli podvýživě.

Americká vláda kvůli zhoršující se humanitární krizi v Gaze v poslední týdnech kritizovala Izrael a tlačila na jeho vládu, aby pozemní operaci v Rafáhu nezahajovala, dokud nezajistí evakuaci všech civilistů do bezpečí. Některá americká média dokonce v březnu s odvoláním na své zdroje psala, že Washington zvažuje, že by Izraeli zakázal při ofenzivě v Rafáhu používat americké zbraně.

Válka v Gaze začala loni 7. října útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a asi 250 osob unesli do Gazy. Na 130 z nich stále zadržují, několik desítek rukojmích zřejmě už v zajetí zemřelo. Počty palestinských obětí v Gaze uváděné Hamásem zahrnují bojovníky Hamásu, většinu obětí ale tvoří civilisté.

Kvůli izraelské ofenzivě v Gaze zesílily i boje na hranici Izraele s Libanonem, kde armáda židovského státu bojuje s libanonským hnutím Hizballáh. To je spojencem Hamásu a Íránu. Válka v Gaze přiměla také jemenské povstalce k útokům na obchodní lodě v Rudém moři a zesílila izraelské útoky na proíránské milice v Sýrii. Úder na íránský konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí včetně íránských důstojníků a který zřejmě provedla izraelská armáda, vedl k bezprecedentnímu útoku Íránu na Izrael. Tento útok v noci z 13. na 14. dubna se navzdory rozsahu obešel bez obětí, většinu íránských střel odrazila izraelská protiraketová obrana či spojenci Izraele.

  V Rusku vyšetřují kvůli vlastizradě ženu, jež zřejmě finančně pomáhala Ukrajině

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com