Kim přišel o dalšího diplomata. Zběhl velvyslanec KLDR v Kuvajtu

V roce 2019 uprchl do Jižní Koreje další vysoký severokorejský diplomat s rodinou. V době svého útěku byl Rju Hjon-u úřadujícím severokorejským velvyslancem v Kuvajtu. Podle jihokorejských médií byl pobyt diplomata v Jižní Koreji utajovaný a vyšel najevo až nyní. Rju uvedl, že se k útěku rozhodl, aby zajistil svým dětem lepší budoucnost.

O tom, že Rju Hjon-u žije v Jižní Koreji, informoval podle agentury Reuters další z vysoce postavených severokorejských uprchlíků Tche Jong-ho, který býval druhým nejvýše postaveným severokorejským diplomatem v Londýně. 

Tche utekl v roce 2016 a loni byl zvolen poslancem jihokorejského parlamentu.

Rju vedl severokorejské velvyslanectví v Kuvajtu od roku 2017, kdy byl ze země vyhoštěn tehdejší ambasador So Čchang-sik na základě sankcí OSN, které nařizovaly snížit počet severokorejských zastupitelů v zahraničí.

V září 2019 Rju z Kuvajtu utekl a následně požádal o politický azyl v Jižní Koreji, sdělil jihokorejský list Maeil Business. Kuvajt je jedním z klíčových zdrojů zahraniční měny pro Pchjongjang, který tam poslal tisíce svých dělníků, především do stavebnictví.

Podle zpráv z jihokorejských médií je Rju zeť Čon Il-čchona, někdejšího šéfa kanceláře 39, která spravuje tajné fondy severokorejských vůdců.

Rju utekl do Jižní Koreje několik měsíců potom, co v Itálii zmizel úřadující severokorejský velvyslanec v Římě Čo Song-ki s manželkou. Tato dvojice se později objevila v Jižní Koreji.

Od konce korejské války v roce 1953 z komunistického severu poloostrova do Jižní Koreje podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení uprchlo na 30 tisíc obyvatel, většina z nich před politickým útlakem a před hladem.

Do ciziny se obyvatelé KLDR dostávají hlavně přes prostupnou hranici s Čínou, odkud se snaží cestovat dál. Severní Korea žádá, aby všechny státy její uprchlíky vracely.

Zdroj: https://www.idnes.cz

  Nord Stream 2 podrývá bezpečnost Ukrajiny, uvedl ministr Blinken

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com