Ruské úřady opět čelí skandálu ohledně mučení ve věznicích

irozhlas.cz

Ruské úřady začaly vyšetřovat zprávy o mučení ve věznicích poté, co se na veřejnost dostalo video zachycující znásilňování spoutaného vězně ve vězeňské nemocnici v Saratovské oblasti. Informovaly o tom dnes tiskové agentury.

Tříminutové video zveřejnila v pondělí večer nevládní organizace Gulagu.net na svém účtu na sociální síti Telegram. Zachycuje, jak nahého muže se spoutanýma rukama a nohama v posteli znásilňuje pomocí dlouhé tyče jiný muž, další pak scénu natáčí a další ucpává ústa oběti. Podle Gulagu.net byla scéna natočena loni 18. února ve vězeňské nemocnici pro trestance s tuberkulózou v Saratově v centrálním Rusku.

Nevládní organizace tvrdí, že od informátora obdržela více než tisícovku videí potvrzujících systematické mučení v ruských věznicích. Vězni jsou týráni, aby se přiznali ke spáchání zločinů nebo aby přistoupili na spolupráci s dozorci.

„Na internetu byla zveřejněna videonahrávka zachycující protizákonné počínání vůči nezjištěnému muži. Kvůli prověření věrohodnosti informací vyslal ředitel vězeňské služby Alexandr Kalašnikov skupinu pracovníků centrálního aparátu,“ uvedla vězeňská služba FSIN podle agentury Interfax. Kontrolu nápravných zařízení ohlásila i generální prokuratura. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že vedení země o videu ví, a vybídl ke klidnému a rychlému prověření autenticity záběrů. Pokud se pravost potvrdí, bude to důvod k vážnému postupu, řekl novinářům.

„Prověrka znásilňování… Kde byli celé ty měsíce a roky? Proč jsou všechny ty správy nečinné? Proč ochránci práv vědí o mučírnách, a v Kremlu ‚nevědí‘? Anebo vědí a lžou,“ napsal Gulagu.net. Postěžoval si, že jeho internetovou stránku zablokovaly ruské úřady, které zakladatele projektu vyštvaly do emigrace.

„Ruské úřady jsou pokrytci. Udělají cokoliv, aby se vyhnuly zodpovědnosti za tuto továrnu na mučení,“ řekl agentuře AFP zakladatel Gulagu.net Vladimir Osečkin, který žije v exilu ve Francii.

Agentura Interfax připomněla, že projekt Gulagu.net, založený v roce 2011 kvůli obraně práv vězňů, letos v květnu oficiálně ukončil svou činnost v Rusku.

  Kazachstánský prezident tvrdí, že v zemi byl obnoven ústavní pořádek

Ochránkyně lidských práv Eva Merkačevová rozhlasové stanici Echo Moskvy řekla, že o dění v saratovské vězeňské nemocnici již dříve kolovaly strašné příběhy, ale až dosud chyběly důkazy. Předpokládá, že dozorci na znásilňování vězňů vydělávají peníze: odsouzeným navrhují, aby se vykoupili za částku, sahající podle zámožnosti vězňových příbuzných od 50.000 po půl milionu rublů (asi 15.000 až 150.000 Kč).

„Člověk zaplatí a má od dozorců zaručeno, že ho neznásilní. Všichni ostatní vidí, co se děje, a pochopí, že je lepší platit, než neplatit a být podroben mučení,“ řekla. Dalším důvodem k mučení může být získávání vězeňských udavačů či potřeba vynutit si na vězni přiznání ke spáchání nějakého trestného činu. „Mnozí se dostali do vězení kvůli znásilnění, loupeži, vraždě, ale za mřížemi v páchání zvěrstev pokračují. Systém nevede k nápravě, ale zvěrské schopnosti využívá pro své cíle,“ konstatovala Merkačevová.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com