Babiš pro iROZHLAS: Auditorská zpráva neobsahovala všechny moje příjmy

idnes.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že v roce 2009 měl k dispozici na účtech 19,5 milionu eur, což stačilo na nákup francouzských nemovitostí. Dosud se v případu z Pandora Papers hájil auditem svých příjmů z roku 2017, na jehož základě by však podle Hospodářských novin dostatkem peněz nedisponoval. Nyní Babiš webu iROZHLAS.cz řekl, že auditorská zpráva neobsahovala veškeré jeho příjmy.

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři. Podle nich mohlo jít o praní špinavých peněz. Babiš by měl podle serveru vysvětlit, proč si objednal založení složitého finančního schématu k zakrytí původu peněz.

Předseda vlády pochybnosti kolem nákupu odmítá. Tvrdil, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna. Ve vyjádření pro Českou televizi v pondělí připustil, že tehdejší postup sice nebyl vhodný pro politika, on tehdy ale v politice ještě nebyl. Podle Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V úterním rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

„Žádné peníze mi k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. Na nákup v hodnotě 15 milionů eur jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu eur, které jsem v České republice řádně zdanil,“ řekl webu iROZHLAS.cz premiér.

Babiš poznamenal, že v auditorské zprávě byly pokryty jeho vybrané příjmy. Měl však k dispozici i jiné zdaněné finance, jež v auditu zohledněny nebyly, uvedl.

  Právníky roku jsou advokátka Hrdá, soudce Tripes či žalobce Jakovec

Babiš, tehdy vicepremiér a ministr financí, analýzu nechal vypracovat mezinárodním firmám EY a PWC. Chtěl prokázal, že měl dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Babiš tehdy nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Obě auditorské firmy tehdy potvrdily Babišovo dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun. Podle Hospodářských novin měl ale mezi lety 1996 a 2009 Babiš z Agrofertu dostat zaplaceno 60 milionů korun, dalších 161,3 milionu získal po prodeji akcií společnosti Afeed. Na nákup nemovitostí by mu tak chybělo zhruba 160 milionů.

Další rok prodal akcie ve společnosti Profrost za 527,5 milionu. „Kdyby si tedy vzal na předchozí transakci zčásti půjčku, mohl ji tak v dalších letech doplatit,“ doplnil list.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com