Cichanouská pokračuje v návštěvě ČR

ct24.ceskatelevize.cz

S představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou se dnes setkají prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) i předsedové Pirátů Ivan Bartoš a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan. Večer se pak v pražské Mlýnské kavárně uskuteční koncert pro běloruské občany pronásledované režimem Alexandra Lukašenka. Účastníky přijde Cichanouská pozdravit.

Výstupy pro média po setkání s prezidentem a předsedou vlády v plánu nejsou.

Cichanouská zahájila čtyřdenní návštěvu Česka v pondělí, sešla se mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a dalšími zástupci horní komory nebo s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou.

Na tiskové konferenci po jednání s Vystrčilem vyzvala k tomu, aby Česko bylo důsledné v postupu proti nezákonnému a teroristickému Lukašenkovu režimu. Mělo by podle ní podpořit další sankce proti jeho činitelům i podnikům s ním spojeným. Vystrčil označil vůdkyni běloruské opozice za skutečně zvolenou prezidentku Běloruska.

Ve středu Cichanouská přednese projev v Senátu, setká se s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) i s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD).

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Autor: ČTK

  Ve čtvrtek získalo víza 965 uprchlíků z Ukrajiny, o 148 méně než před týdnem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com