Na obzoru další mučedník? Pecina neví, že Ukrajinci bojují za své ženy a děti

Miloš Zeman na poslední chvíli otočil a označil Putina za válečného zločince. Řada jeho souputníků však nadále ruskou agresi relativizuje a šíří teorie jak vystřižené z kremelských propagandistických kanálů. Mezi ně patří bývalý ministr vnitra Martin Pecina.

Olympionik David Svoboda propásl příležitost mlčet. Zpochybňovat, kdo je viníkem agrese na Ukrajině, je na úrovni zpochybňování Hitlerovy viny za rozpoutání druhé světové války. Přesto našel své zastánce zejména z řad SPD, ANO a neparlamentních radikálů, kteří spatřují totalitu v kritice proruských názorů.

Svoboda rozpoutal vášnivou debatu na sociálních sítích. Nevylepšil to svým posledním prohlášením, že děkuje za obrovskou podporu a pochopení, „ale přežil jsem to a jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí“, uvedl na facebookovém profilu.

To jsem ještě neslyšel

Byla to další facka ukrajinským sportovcům, kteří to štěstí, aby přežili, v boji s ruskými agresory neměli. Je jich už víc než dvě stě. Ani tento výrok neprošel bez povšimnutí.

„Přežít důtku, to je opravdové hrdinství, a co se týče toho, proč umírají ukrajinští sportovci, je to jednoduché, brání svoji vlast, své ženy a děti,“ reagoval v jedné z diskusí na sociálních sítích Dan Jiránek. Ozval se mu Martin Pecina.

„Že ukrajinští vojáci brání své ženy a své děti – to je velmi zajímavý názor. To jsem ještě neslyšel. Kde jste na to přišel? Já si dosud myslel, že bojují o kus země, kde žijí Rusové, ale patří (nebo patřil) Ukrajině. Nechci tím říct, že je to nelegitimní. Jen říkám, že váš výklad reality evidentně neodpovídá tomu, co se tam děje,“ uvedl Pecina.

Bývalý ministr vnitra v úřednických vládách Jana Fischera a později Jiřího Rusnoka v režii prezidenta Zemana předvedl svérázný výklad reality. Naznačuje ruskou interpretaci, že Ukrajinci jsou vlastně Rusové, jinak by nemohl opomenout, že Putin chce anektovat celou zemi. Jen se mu to nedaří právě kvůli odporu ukrajinských obránců.

  Vláda řeší Rusko, prezident Zeman mlčí. Máme jiné pohledy, říká ministr

Putin zabíjí Ukrajince i Rusy

Opomenul, že oběťmi Putinovy agrese jsou nejen ukrajinští civilisté, mimo jiné v Buči, ale i Rusové na východě země. Kdyby se ukrajinská armáda nebránila, už před rokem by se z její země stal ruský protektorát. To potvrzuje publicista Jefim Fištejn.

„Pravda je taková, že ruská armáda zabíjí jak Ukrajince, tak etnické Rusy, kteří jsou velice nespokojeni s přístupem Moskvy. Kdyby tomu bylo naopak, viděli bychom na ukrajinském území partyzánské hnutí pomáhající ruským okupantům. To se neděje. Diverzní akce probíhají naopak v Rusku, což svědčí o hluboké nespokojenosti části obyvatel s kremelským vedením,“ uvedl Fištejn.

Pecina často opakuje Putinovy narativy o boji s ukrajinským nacismem, ale zároveň zdůrazňuje, že jeho agresi neschvaluje. To je typická figura místních putinovců, kteří relativizují rusko-ukrajinský konflikt a fakticky používají konstrukce poplatné zájmům Moskvy. Když narazí, hrají si na oběti údajné totality.

Nezastávám se Putina

Totéž se přihodilo Pecinovi. „Je potřeba mne udat a zavřít. Ve jménu naší nové liberální demokracie! Není přece možné, aby někdo měl jiný názor, než máte Vy!!“ reagoval na výhrady ke svým nehorázným fabulacím.

„To je sprostá lež. Manipulace, lži, hnus… Žádná bagatelizace ruské invaze. Žádné zastávání se Putina. Mne nemáte rádi jen proto, že nemám rád nacismus,“ brání se Pecina.

Putina se zastával už po anexi Krymu. V prosinci 2014 pozval Zeman do Prahy ruského prezidenta s dalšími představiteli čtyř vítězných mocností druhé světové války na oslavy 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi.

Tehdy se proti Putinově účasti důrazně ohradila Federace židovských obcí v ČR. „Vzhledem k současné politické situaci považuje za nevhodnou návštěvu prezidenta Putina na vzpomínkových akcích u příležitosti Dne obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 27. ledna 2015 v Praze a v Terezíně,“ uvedla v prohlášení.

  Prezident Petr Pavel příští týden navštíví Královéhradecký kraj

Považuje Putina za „ztělesnění režimu, který nedodržuje mezinárodní dohody, je agresivní navenek a okupuje silou území sousedního státu“, a od jeho pozvání se distancovala.

Na antisemitském fóru

Na tiskové prohlášení tehdy reagoval i Pecina v diskusi na facebookové stránce příznivců prezidenta Zemana. „Na toto teda zírám s otevřenými ústy. Židovská obec lituje osvobození Rudou armádou. To jsme to dopracovali… Jak praví klasik – kdo se z dějin nedokáže poučit, bude si je muset znovu prožít. Pro židovskou obec to myslím platí rovněž. Budou teď podporovat ty, kteří velebí Banderu? Proti Rusům? To už je ale úplně na palici…“

Pro Pecinu je „na palici“, že se židovská obec ohradila proti pozvání agresora, který se chová podobně jako Hitler. O litování osvobození Rudou armádou nepadlo ani slovo. Nepřišlo mu divné, že se její prohlášení v téže diskusi setkalo s mnoha nacistickými reakcemi za hranou zákona, včetně schvalování holokaustu.

Nechce se věřit tomu, že si toho Pecina nevšiml. Pro něj zřejmě není nacista jako nacista. Na Ukrajině se mu však tento příměr hodí.

Martin Pecina byl členem ČSSD, ale jako člen Haškova křídla ji opustil kvůli nesouhlasu s vedením Bohuslava Sobotky. Ve volbách v roce 2013 neúspěšně kandidoval do sněmovny za prozemanovskou Stranu práv občanů. Zeman se ho snažil protlačit do Babišovy vlády, ale nakonec se spokojil s ministrem obrany Lubomírem Metnarem, Pecinovým náměstkem v Rusnokově vládě.

Česko-ruská komora?

Dnes Pecina kandiduje do vedení Hospodářské komory. Její prezident Vladimír Dlouhý končí a v květnu proběhne nová volba. Pecinu navrhla domovská moravskoslezská organizace a podle kuloárových zpráv si už vyjednal podporu Andreje Babiše.

To by nebylo překvapivé, protože oba udržovali úzké vztahy už v době, kdy byl Pecina předsedou antimonopolního úřadu (ÚOHS). Opakovaně se scházeli, a to i na neformálních schůzkách v autosalonu v Průhonicích, kdy řešili akvizice Agrofertu.

  Zásah blesku poničil morový sloup na Malostranském náměstí

Mezi nejznámější patří fúze Agropolu a Agrofertu. „Pecinův úřad fúzi nakonec povolil i přes konstatování, že Babišovo nové postavení nabourá férovou soutěž v šesti různých krajích Česka a v celkem devíti sférách trhu,“ napsal tehdy Respekt.

Není divu, že by si Pecina s Babišem mohli rozumět i dnes. Pokud tedy delegáti dají prostor kandidátovi, který by patrně Hospodářskou komoru soudě podle jeho názorů nejraději po Tvrdíkově česko-čínském vzoru transformoval do jakési obdoby Česko-ruské komory.

Pokud neuspěje, jistě se zařadí mezi novodobé mučedníky, kteří jsou „totalitní mocí“ vylučováni z veřejného prostoru kvůli svým názorům. Přitom si leckdo z jeho oponentů může myslet, že právě on šíří manipulace, lži a hnus.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com