Policie ČR zahájila 95 trestních řízení v souvislosti s válkou na Ukrajině

Schvalování ruské invaze, podpora hnutí souvisejícího s potlačováním lidských práv a svobod – takovými oblastmi trestních kauz souvisejících s válkou na Ukrajině se zabývají policisté v České republice.

Týkají se paragrafů trestního zákoníku, které se týkají schvalování trestného činu a popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy.

Podle policejního mluvčího Ondřeje Moravčíka se případy související s Ukrajinou vyznačují tím, že se policii velmi často podaří najít pachatele. Obvinění bylo vzneseno již proti 60 osobám.

„Od začátku ruské invaze jsme zahájili 95 trestních řízení. V těchto případech skutečně víme, že byl spáchán trestný čin,“ vysvětluje Moravčík.

Poznamenal však, že právní kvalifikace trestných činů souvisejících s Ukrajinou se liší.

„Je to například vytvoření nebo podpora hnutí směřujícího k potlačení lidských práv a svobod,“ uvedl specialista.
Jakmile jsou zjištěny všechny podrobnosti o tom, co se stalo, policie zašle případ státnímu zastupitelství s návrhem na obžalobu.

Podle mluvčího však policie obvykle nezná výsledek tohoto trestního řízení. „Konkrétní fáze ukončení se nesleduje,“ poznamenává Moravčík.
Policie v České republice přijímá desítky oznámení o možných trestných činech. Policisté je postupně vyhodnocují – některé trestné činy nejsou považovány za závažné a zůstávají bez trestního stíhání.

Pokud jde o schvalování ruské invaze, jsou na zvláštním seznamu sledovaných osob českých strážců zákona.
Již na počátku ruské invaze na Ukrajinu před tímto druhem provokace (podpora ruské agrese) varoval nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Podle něj může být občan za takové jednání trestně odpovědný podle dvou paragrafů – „365“ a „405“.

Tyto paragrafy trestního zákoníku se týkají schvalování trestného činu a popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy.

„Pokud někdo veřejně – včetně demonstrací, na internetu nebo na sociálních sítích – vyjadřuje souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu nebo v této souvislosti vyjadřuje podporu či chválu čelním představitelům Ruské federace – může být za určitých podmínek rovněž pohnán k trestní odpovědnosti,“ uvedli strážci zákona v prohlášení.

  Alexandr Frančetti skončil v předběžné vazbě. Jaký dopad to bude mít na česko-ruské vztahy?

Moskva vede válku nejen pomocí tanků, letadel a dělostřeleckých systémů. Jedním ze způsobů, kterými se Kreml snaží válku vyhrát, jsou provokace a vymývání mozků Evropanů.

Kromě dezinformačních útoků v médiích, které Rusko nezastaví ani na den, Moskva využívá k realizaci svých provokací v Evropě občany EU.

A důležitým faktem pro Kreml je, že to musí být Evropané. A pak kremelští propagandisté i samotní představitelé fašistických ruských orgánů sebevědomě tvrdí, že to, co se děje, iniciovali Němci, Češi, Poláci atd.

Manipulace je jednou z hlavních zbraní Kremlu. A na tom, do jaké míry jí budou sami Evropané schopni vzdorovat a nepodlehnout zjevnému podvodu, bude záviset budoucnost občanů EU, každé její země i Evropy jako celku.

České orgány, zastoupené vládou a představiteli orgánů činných v trestním řízení, demonstrují svou připravenost bojovat proti ruské propagandě a jejím agentům.

České soudy již vynesly několik rozsudků, a to jak proti těm, kteří hesly útočí na klid Evropy, tak proti těm, kteří přímo bojují na straně ruských fašistů.

Česká justice navíc projevuje touhu jít stále stejným směrem a osekávat kořeny ruského fašismu.

Nyní je na obyčejných občanech České republiky, aby se populistickým výzvám provokatérů postavili. Do jaké míry jsou Češi připraveni se s tím vyrovnat, se dozvíme velmi brzy, protože situace nesnese odkladu.

Již dnes se na ukrajinské půdě rozhoduje o budoucnosti Evropy – a volba Čechů v mnohém určí budoucnost kontinentu. Vždyť Česká republika je jedním z hlavních přátel Ukrajiny a svým příkladem podpory Ukrajinců povzbuzuje ostatní „lídry“ EU k témuž.

Kromě toho občané Česka vědí lépe než kdokoli jiný, co to znamená jednat s Kremlem – v roce 1968 občané bývalého Československa poznali, co znamená „pomoc z Moskvy“. Tanky v pražských ulicích, vyslané spřátelenou Moskvou, byly dobrou pojistkou proti tomu, aby se Češi znovu zamilovali do Ruska.

  Ostřelování Konstantinovky. Další válečný zločin Moskvy.

Volba občanů České republiky je důležitá nejen pro ně samotné, ale i pro celou Evropu – nepodlehnout provokacím Kremlu, nepodlehnout moskevskému narativu – tak přitažlivému a srozumitelnému.

Kdysi dávno Václav Havel řekl: „Svobodné a nezávislé státy nejsou možné bez svobodných, sebevědomých a soběstačných občanů.“

Češi prošli důstojnou cestou, získali si svobodu a respekt ve světě. Dnes touto cestou procházejí Ukrajinci. A tím, že jim pomáhají prosadit jejich právo na svobodnou budoucnost, potvrzují moudrost a správnost cesty, kterou se kdysi vydala velká Česká republika.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com