Rusko pozastavuje dohodu s Ukrajinou o vývozu obilí

Ukrajina si myslí, že celá tato situace je lež. Rusko, respektive Moskva, naopak informuje o tom, že pozastavení dohody s Ukrajinou o vývozu obilí je prakticky kvůli nim. Kvůli údajným útokům na lodě, které leží v Sevastopolu a ze kterých Rusko právě obvinilo Ukrajinu a s ní i Velkou Británii. 

Dohoda Ruska s Ukrajinou o vývozu obilí

Rusko a Ukrajina tuto smlouvu podepsaly již v červenci. Byla zprostředkována OSN a Tureckem a měla za úkol obnovit vývoz obilí, který má celkově zajistit potravinovou bezpečnost pro miliony lidí. Na tyto dovážky čekaly především africké země, které trápí sucho a nedostatek potravin. Rusko a Putin do celé situace ale začaly přikládat a celou situaci kritizovat.

Putin poslal do světa informace, že pouze 2 z lodí měly odjet do těch nejchudších zemí, kde to bylo potřeba a zbytek odjel do Evropy. Do celého problému se vložil poradce ukrajinského prezidenta a prohlásil, že Rusko nemůže diktovat to, kam má Ukrajina dovážet své obilí. S tím by mnoho lidí i souhlasilo, jenže se rozpoutalo peklo.

Co tvrdí Moskva?

Do celé situace se zapojuje Ministerstvo obrany, které tvrdí, že Ukrajina je jedna z těch, kteří zaútočili pomocí britských expertů s drony na flotilu v Sevastopolu. Británie ale útok odmítla. Tento údajný čin byl označen Ministerstvem obrany za teroristický a mnozí z nás se mohou jen dohadovat o tom, co je pravda a co lež. Celý problém je ale ze strany Ruska skandální a můžeme se jen bát toho, že se ještě zvýší hladomor v těch zemích, do kterých se následně obilí nedostane.

Lodě, které měly být údajně napadeny

Lodě, které měly být napadeny se podílely na zajištění obilného koridoru, na kterém se Ukrajina s Ruskem dohodla, tvrdí Moskva. Jedna loď byla také prý poničena, ale tyto informace není schopný momentálně někdo ověřit. Díky tomu, co se mezi Ukrajinou a Ruskem momentálně děje, Ukrajina tvrdí, že Rusko poskytuje lidem falešné informace.

  Vojenský historik Řepa: Nepodceňujme houževnatost Ukrajinců. Mají odpor v krvi

Ukrajina a její postoj 

To, že Rusko používá falešnou záminku pro celou situaci, prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Tvrdí, že Moskva rozšiřuje falešné zprávy z toho důvodu, aby zablokovala obilný koridor. To ale není pro Ukrajinu dobrá volba, protože tento koridor zajišťuje potravinovou bezpečnost pro miliony lidí. I díky tomu se snaží celou situaci nějakým způsobem zpravit, a proto na svém účtu na Twitteru vyzval všechny státy, aby Rusko přinutily k plnění jeho závazků a ukončení všech falešných zpráv.

Řešení nebo další problémy?

Rusko by mělo být z G20 vyloučeno z toho důvodu, že vyvolává potravinovou krizi, která se projeví v mnoha státech.

V dopise, který byl poslán generálnímu tajemníkovi OSN Moskva údajně napsala, že po tomto útoku, na kterém se Ukrajina podílela, nemůže zajistit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly právě obilný koridor. Požadují o jednání Rady bezpečnosti OSN, která by se měla konat v pondělí a řešit právě tento útok a celou dohodu o vývozu obilí.

Autor: Klára Kordek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com