Uráželi české děti, teď Skotové řeší vlastní skandál týkající se rasismu

sport.cz

Nařkli české děti z rasismu, teď ve Skotsku řeší vlastní problém. Emoce po čtvrtečním utkání Evropské ligy mezi Spartou Praha a Glasgow Rangers ještě neutichly, ve Skotsku už ale bují jiný skandál týkající se rasistických urážek. K těm mělo dojít během sobotního utkání Premiership mezi Dundee United a celkem Ross County. Terčem verbálních útoků měl být záložník United a hráč tmavé pleti Jeando Fuchs. Trenér Dundee po závěrečném hvizdu pak na příznivce Ross County ostentativně mával tričkem s protirasistickým heslem

Ve Skotsku, potažmo v celé Velké Británii, vyvolal velké pozdvižení údajný rasismus dětských fanoušků na Letné během pohárového duelu proti Glasgow Rangers. Už víkendové ligové klání ve skotské Premiership však ukázalo, že pohoršování se nad mentální zaostalostí východní části Evropy není úplně namístě, protože v nejvyšší ostrovní soutěži nejspíš došlo k rasismu zcela otevřenému.

Zatímco na Letné se řešila především interpretace zvukových efektů ze strany dětí směrem k hráči hostů Glenu Kamarovi, na stadionu Dundee měly zaznít výroky o otrocké práci.

Co se mělo v nejvyšší skotské soutěži stát? Klub Dundee United už začal celou záležitost vyšetřovat. Záložník United Jeando Fuchs sdělil směrem k lavičce svého týmu, aby upozornil čtvrtého rozhodčího Mika Ronconea, že si z tribun vyslechl hrubé rasistické urážky bezprostředně poté, co s Finem Ilmarim Niskanem slavili úvodní a nakonec i vítězný gól Dundee.

V zápise o utkání má být veškeré dění uvedeno. Tréner domácích Tam Courts následně před ochozy mával červeným tričkem s nápisem Show Racism the Red Card (Ukažte rasismu červenou kartu).

Skandálu se věnuje také ostrovní tisk. Zjevně ale ne s takovou intenzitou, s jakou britská média řešila kauzu Kúdela a s jakou následně referovala o údajném rasismu českých dětí při nedávném zápase mezi Spartou a Rangers.

  Hokejisté Jihlava vyhráli ve Vsetíně 6:3 a mají ve finále první ligy mečbol

Zpět ještě k sobotnímu skandálu. Podle diskutérů na sociálních sítích měly být urážky směrem k fotbalistovi Fuchsovi z kategorie „nejhrubšího zrna“ a měly se týkat otroctví a práce na poli.

Příznivci Ross County nyní volají po presumpci neviny a žádají o důkladné prošetření celého incidentu. A jako by pomalu docházelo k určitému vystřízlivění, někteří zmiňují i letenskou kauzu a uznávají, že celá situace ve skotském fotbale v souvislosti s rasismem začíná působit poněkud hystericky.

Představitelé Ross County v oficiálním prohlášení jakékoliv nařčení z rasismu důrazně odmítají. Vyšetřování ze strany domácího celku mezitím pokračuje.

Zdroj: https://www.sport.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com