Bidenův syn stane před soudkyní, rozhodne o jeho dohodě s prokurátory

Syna amerického prezidenta Joea Bidena dnes čeká první soudní jednání poté, co se dohodl s prokurátory v souvislosti s daňovými přestupky a zatajením drogové závislosti při nákupu pistole. Očekává se, že 53letý Hunter Biden se u soudu ve státě Delaware přizná ke dvěma případům neplacení daní a přijme podmínky pro zastavení stíhání ohledně neoprávněného držení zbraně. Podle médií se prezidentův syn pravděpodobně vyhne vězení.

Dohoda mezi prokurátory a stíhanou osobou nicméně může vstoupit v platnost pouze po souhlasu soudu. Případ Bidena mladšího má na starosti federální soudkyně Maryellen Noriekaová, která se funkce ujala před pěti lety po nominaci od exprezidenta Donalda Trumpa. Její asi nejsledovanější soudní stání začne v 10:00 místního času (16:00 SELČ).

Soudkyně by mohla učinit tečku za několikaletým vyšetřováním, po němž byl Biden obviněn z toho, že pozdě zaplatil daně z příjmů za roky 2017 a 2018. Kromě toho čelí prezidentův syn vzácně používanému obvinění vyplývajícímu ze skutečnosti, že při nákupu pistole v roce 2018 lhal o užívání drog. Biden se v daném období potýkal se závislostí v návaznosti na smrt svého staršího bratra v roce 2015.

Dohoda s prokurátory byla oznámena minulý měsíc. Podle informací agentury AP ministerstvo spravedlnosti doporučí pro obviněného dvouletou podmínku v souvislosti s daňovými přestupky, podrobnosti ohledně zastavení stíhání kolem nákupu pistole nejsou známé.

Případ má značný politický rozměr, neboť představitelé Republikánské strany včetně znovu kandidujícího Trumpa již dlouho Huntera Bidena vykreslují jako zločince a korupčníka profitujícího z postavení svého otce. Výsledek vyšetřování jeho financí, který zdaleka neodpovídá jejich spekulacím, prezentují jako něco skandálního. Republikánští kongresmani aktuálně v dané věci vedou sněmovní vyšetřování.

ČTK

  Rusko a Ukrajina na sebe v noci znovu útočily drony, mrtví ani zranění nejsou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com