Za výbuchem v Polsku je ukrajinská vzdušná obrana. Konečnou odpovědnost nese Rusko, řekl Stoltenberg

aktualne.cz

Podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu, která v úterý zasáhla Polsko, ukrajinské ozbrojené síly, které mířily na přilétající ruskou střelu. Napsala to ve středu agentura AP s odvoláním na tři nejmenované americké činitele. Informaci podle agentury Reuters zopakoval i americký prezident Joe Biden na jednání představitelů G7 a NATO. Během dne poskytl podobné vyjádření také polský prezident Andrzej Duda a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Nešlo o úmyslný útok, řekl podle agentury Reuters Duda. Podle Stoltenberga nese konečnou zodpovědnost za incident Rusko.

Podle polských úřadů dopadla v úterý po třetí hodině odpolední raketa na vesnici Przewodów v okrese Hrubieszów v Lublinském vojvodství. Několik set metrů od místa výbuchu stojí škola, kde se právě konala výuka. Školu navštěvuje 71 žáků, z toho 15 dětí v předškolním zařízení.

Ukrajinu a její energetickou infrastrukturu v úterý zasáhla smršť střel odpálených z Ruska. Předběžná zjištění naznačují, že inkriminovanou raketu, která dopadla v Polsku, vypálily ve snaze zastavit přilétající ruskou střelu ukrajinské ozbrojené síly, uvedli podle AP tři nejmenovaní američtí činitelé, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, jelikož nemají oprávnění o záležitosti veřejně hovořit. Podle polského prezidenta šlo o střelu S-400 ruské výroby.

Že výbuch v Polsku způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany, řekl podle zdroje agentury Reuters z NATO prezident Biden partnerům při jednání. Už předtím uvedl, že „vzhledem k trajektorii je nepravděpodobné, že by byla vypálena z Ruska“.

Podobně se vyjádřil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po mimořádném jednání velvyslanců při Severoatlantické organizaci. Výbuch podle něj zřejmě způsobila ukrajinská střela namířená proti ruské raketě. Šlo podle něj o incident, ne o plánovaný útok na území Aliance.

„To není vina Ukrajiny, Rusko nese konečnou odpovědnost,“ řekl s tím, že NATO bude dále pokračovat v podpoře Ukrajiny v obraně proti agresorovi. „Pokud by neprobíhala válka, neměli bychom zde tuto situaci,“ uvedl.

Aliance podle něj zůstává jednotná. „Musíme zůstat obezřetní, klidní a vše pečlivě kontrolovat,“ uvedl. Podle Stoltenberga neexistují ukazatele, že Rusko připravuje vojenskou ofenzivu proti NATO.

  Zelenskyj dal belgickému králi kus sestřeleného ruského letounu

Biden v telefonátu svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi nabídl plnou podporu Spojených států při vyšetřování výbuchu, pomoc při objasnění incidentu nabídli také představitelé zemí G7 a NATO a britský premiér Rishi Sunak.

Raketu, která explodovala na východě Polska, sledoval letoun NATO, jenž prolétal polským vzdušným prostorem, napsala stanice CNN na svém webu s odkazem na vojenského představitele Severoatlantické aliance. Kdo střelu odpálil, nicméně neuvedl. Zpravodaj ČT ve Washingtonu Bohumil Vostal upozornil, že Ukrajinu v úterý navštívil šéf CIA William Burns.

Varšava chtěla podle Dudy aktivovat článek 4 Severoatlantické smlouvy, jenž znamená konzultace v případě ohrožení některé z členských zemí NATO. Polský premiér ale později uvedl, že takový krok nejspíš nebude nutný.

V reakci na incident nabídlo Německo Polsku pomoc s protivzdušnou obranou, na Slovensku pak německé systémy Patriot zůstanou podle Berlína nejméně do konce roku 2023.

Rusko své zapojení odmítá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru napsal, že v hovoru s polskou hlavou státu vyjádřil soustrast nad smrtí polských občanů, s Dudou probrali dostupné informace a obě země upřesňují všechna fakta. Ve středu pak ve videoprojevu na summitu G20 podle agentury AP řekl, že výbuch rakety na východě Polska není nic jiného než vzkaz, který Rusko adresuje summitu. Je mezi vámi teroristický stát, jemuž je potřeba se bránit, dodal.

Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak podle Reuters uvedl, že pokud nese někdo vinu za „incidenty s raketami“, tak je to Rusko. „Podle mého názoru se musíme držet jediné logiky. Válku začalo a vede Rusko. Rusko na Ukrajinu masivně útočí řízenými střelami,“ upozornil Podoljak. „Rusko proměnilo východní část evropského kontinentu v nepředvídatelné bojiště. Záměry, způsoby provedení, rizika, eskalace, za tím vším je pouze Rusko. Nemůže být žádné jiné vysvětlení,“ zdůraznil.

Moskva už dříve své zapojení popřela. Ruské ministerstvo obrany informace polských médií a představitelů o možném dopadu ruských raket označilo za provokaci, uvedla ruská státní agentura TASS.

  Buckinghamský palác zveřejnil snímek náhrobního kamene královny Alžběty II.

Ministerstvo tvrdí, že Rusko neútočilo na cíle poblíž ukrajinsko-polské hranice a že úlomky na místě, jejichž snímky zveřejnila média, nemají nic společného s ruskými zbraněmi. Podle ministerstva jde o úlomky ukrajinské rakety S-300. Úřad rovněž tvrdí, že na Ukrajinu v úterý udeřilo přesně naváděnými střelami, které zasáhly pouze ukrajinské území a k ukrajinsko-polské hranici se dostaly nejblíže na 35 kilometrů, napsala agentura RIA Novosti.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil vzniklou situaci okolo incidentu v Polsku za „hysterickou, zběsilou, rusofobní reakci, která se nezakládá na žádných datech“. Podle bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva stojí za událostí snaha Západu posunout se k další světové válce, prohlásil ve středu podle agentury Reuters. Stejný názor vyjádřil i šéf stálé mise Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij. „Jde o pokus vyprovokovat přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem se všemi následky pro svět,“ napsal Poljanskij na sociální síti Telegram.

„Z Ruska zní, že se jedná o polskou provokaci nebo o provokaci Ukrajiny, která má aktivovat článek o kolektivní obraně Severoatlantické aliance a přilít olej do ohně,“ popsal z Moskvy zpravodaj ČT Karel Rožánek. Ruská média podle něj odkazují také na vyjádření Bidena i amerických činitelů. Rožánek nepředpokládá, že se k incidentu vyjádří ruský vládce Vladimir Putin.

Představitelé států G7 a NATO odsoudili ruské útoky na Ukrajinu. Čína vyzvala k umírněnosti

Mimořádného jednání na summitu G20 se podle AP zúčastnili zástupci Spojených států, Francie, Německa, Británie, Itálie, Kanady a Japonska. Připojili se k nim také lídři Španělska, Nizozemska a Evropské unie. Vydali prohlášení, v němž odsoudili „barbarské raketové útoky“ Ruska na Ukrajinu.

Francie také vyzvala k „maximální opatrnosti“ ohledně původu rakety, protože „mnoho zemí“ v regionu má stejný typ zbraní, citovala ve středu agentura AFP Elysejský palác. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na tiskové konferenci na Bali řekl, že Rusko výbuch na východě Polska nezpůsobilo. Podle něj prohlášení Moskvy i Bidena ukazují, že „Rusko s tím nemá co do činění“. Erdogan řekl, že o situaci bude chtít hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, až se vrátí do Ankary.

  Nepokoje ve Švédsku prospívají pouze Moskvě

Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo po úterním výbuchu všechny zainteresované strany ke klidu a umírněnosti. „Za současné situace by všechny zainteresované strany měly zachovat klid a umírněnost s cílem vyhnout se stupňování napětí,“ řekla na středeční tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Mao Ning.

Britský premiér Rishi Sunak sdělil, že během svého hovoru s Dudou znovu vyjádřil Varšavě „solidaritu“ a nabídl zemi pomoc při vyšetřování úterní exploze. Německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters vyjádřil v telefonátu s Dudou Polsku soustrast a incident označil za „strašnou událost“, kterou je třeba objasnit. Scholz také varoval před ukvapenými závěry. Duda si podle agentury PAP telefonoval rovněž s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

O incidentu ve středu mluvil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se šéfem polské diplomacie Zbigniewem Rauem. Česko podporuje Polsko v prošetření výbuchu, země budou spolupracovat na posilování bezpečnosti Evropské unie a NATO, uvedl Lipavský na Twitteru.

Šéf Bílého domu v noci na středu „ujistil o pevném závazku“ USA vůči NATO. Vostal také upozornil, že prezident Biden v úterý vyzval Kongres ke schválení nové finanční pomoci Ukrajině ve výši 37 miliard dolarů. „Nikdo by neměl být na pochybách, že Amerika dál stojí za Ukrajinou,“ dodal Vostal.

Řehka: Je třeba zachovat klid

„V tuto chvíli je jisté, že na území Polska došlo k explozi zaviněné dopadem nějakého typu munice. V současné situaci je nejdůležitější zachovat klid, počkat na další informace a pečlivě vyhodnotit fakta,“ uvedl na Twitteru náčelník českého generálního štábu Karel Řehka. Armáda se podle něj přesně těmto věcem věnuje.

Další komentáře Řehka považuje za předčasné, uvedl. „Území Polska je územím NATO. Je tudíž i naším územím a jsme proto připraveni podpořit jakoukoli akci, na které se v Alianci dohodneme,“ dodal.

CT24

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com