Přes polovinu uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Naprostá většina ukrajinských uprchlíků pobývajících v České republice má vysokoškolské vzdělání a více než polovina z nich hodlá v zemi nastoupit do zaměstnání, vyplývá ze studie „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, kterou vypracovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity.

Téměř dvě třetiny uprchlíků, kteří překročili české hranice po 24. únoru 2022, mají vysokoškolské vzdělání a zastupují profese, které jsou v České republice považovány za nedostatkové. Nejčastěji se jedná o vysoce kvalifikované odborníky (22 %), pracovníky ve službách (13 %), manuální pracovníky a techniky (11 %), učitele a pracovníky ve školství (9 %).

Autoři studie upozornili, že až 52 % uprchlíků z Ukrajiny hodlá během svého pobytu v České republice nastoupit do zaměstnání. Pouze 14 % respondentů deklaruje záměr živit se vlastními finančními prostředky. Jen 7 % z nich plánuje požádat v ČR o status uprchlíka.

Speciální zpráva vznikla na základě analýzy výsledků sociologického výzkumu „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, který od 13. do 23. května 2022 realizovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity v Praze, Ostravě a Bohumíně. Dotazováno bylo 400 ukrajinských občanů, kteří se rozhodli přijít do České republiky po 24. únoru 2022 kvůli ruské agresi proti Ukrajině.

  Všechno funguje jako před půlnocí, říká o provozu mezi Británií a unií po brexitu mluvčí. Je ale svátek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com