Přes polovinu uprchlíků z Ukrajiny v ČR chce pracovat

Naprostá většina ukrajinských uprchlíků pobývajících v České republice má vysokoškolské vzdělání a více než polovina z nich hodlá v zemi nastoupit do zaměstnání, vyplývá ze studie „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, kterou vypracovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity.

Téměř dvě třetiny uprchlíků, kteří překročili české hranice po 24. únoru 2022, mají vysokoškolské vzdělání a zastupují profese, které jsou v České republice považovány za nedostatkové. Nejčastěji se jedná o vysoce kvalifikované odborníky (22 %), pracovníky ve službách (13 %), manuální pracovníky a techniky (11 %), učitele a pracovníky ve školství (9 %).

Autoři studie upozornili, že až 52 % uprchlíků z Ukrajiny hodlá během svého pobytu v České republice nastoupit do zaměstnání. Pouze 14 % respondentů deklaruje záměr živit se vlastními finančními prostředky. Jen 7 % z nich plánuje požádat v ČR o status uprchlíka.

Speciální zpráva vznikla na základě analýzy výsledků sociologického výzkumu „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, který od 13. do 23. května 2022 realizovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity v Praze, Ostravě a Bohumíně. Dotazováno bylo 400 ukrajinských občanů, kteří se rozhodli přijít do České republiky po 24. únoru 2022 kvůli ruské agresi proti Ukrajině.

  Poláci letěli do Mexika, tam jim místo slíbené práce odebrali ledviny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com