Kreml obvinil Západ ze zvyšování napětí kolem Ukrajiny

Kreml dnes obvinil Západ ze zvyšování napětí kolem Ukrajiny. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov tak reagoval na informace, že se NATO v reakci na aktivity Ruska v blízkosti ukrajinských hranic rozhodlo vyslat další lodě a letadla k posílení obrany svých východoevropských členů. Kremelský mluvčí podle agentury TASS zároveň prohlásil, že je nyní vyšší než kdykoliv dříve hrozba provokací ze strany Ukrajiny.

„Pokud jde o konkrétní činnost, vidíme prohlášení, která publikuje Severoatlantická aliance o navýšení kontingentu a stažení sil a prostředků na východní křídlo. To vše vede k tomu, že napětí roste,“ řekl podle agentury TASS novinářům kremelský mluvčí. Podle Reuters dále prohlásil, že informace přicházející ze Západu jsou plné „hysterie“ a „protkané lží“.

Peskov dále tvrdil, že Ukrajina rozmístila velké množství vojáků a vojenské techniky na takzvané kontaktní linii, která odděluje území ovládané ukrajinskou vládou a regiony pod kontrolou proruských separatistů. To podle něj naznačuje, že se Kyjev připravuje na útočné operace. „Hrozba existuje a nyní je velmi vysoká. Je vyšší než dříve,“ odpověděl mluvčí na otázku, jak Kreml hodnotí hrozbu „ukrajinských provokací“ nebo ofenzivy proti separatistům.

Severoatlantická aliance dnes oznámila, že v reakci na ruské posilování vojenských sil u ukrajinských hranic uvedla do pohotovosti své síly a posiluje obranu východní Evropy o další lodě a stíhačky. Tento krok se přidal k dalším signálům, že se Západ připravuje na agresivní ruský postup proti Ukrajině, ačkoli Moskva jakýkoli plán invaze popírá, poznamenala agentura Reuters.

Autor: ČTK

  Kaczyński: Polsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí a dalších produktů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com