Soud poslal Rusa Frančettiho do vazby. Je podezřelý z účasti na anexi Krymu

novinky.cz

Ruský občan Alexandr Frančetti, který byl zadržen v neděli na pražském Letišti Václava Havla, stanul v úterý před Městským soudem v Praze. Ten projednával jeho předběžné vzetí do vazby. Frančetti čelí obvinění z účasti na ruské anexi Krymu, která proběhla mezi únorem a březnem roku 2014. Dle obžaloby měl v okolí Sevastopolu, hlavního města poloostrova, vést polovojenskou skupinu. To razantně popřela jeho dcera Dia Frančetti i obhájce Jan Švarc.

„Nikdo nebyl ozbrojen, jen stáli v lese a chránili. Stáli tam chlapi velcí jako táta, čekali, koukali, chránili,“ uvedla dcera zadrženého před soudní síní. Její otec dle jejích slov navštěvoval Krym často, jelikož zde měl přítelkyni. Frančetti má trvalý pobyt v ČR od roku 2000.

Obvinění Frančettiho odmítá i jeho obhájce Jan Švarc, jeho klient prý dorazil na Krym až ve chvíli, kdy byl již dva dny pod oficiální ruskou správou. Celý proces vidí jako zpolitizovaný, na čemž také zakládá svou obhajobu.  „Domnívám se, že důvod extradiční žádosti je čistě politický, nemá to s kriminální činností nic společného. Doufejme, že soud nepodlehne tomu, že my jako stát stojíme na určité straně a bude se rozhodovat politicky a ne podle práva, “ uvedl obhájce.

„Pouze spoluorganizoval obranu města v době, kdy tam bylo bezvládí a vznikaly tam různé bojůvky,“ uvedl po skončení líčení Švarc. Podle obhájcových slov by Frančettimu na Ukrajině hrozilo odnětí svobody mezi 2 až 8 lety, přičemž se obává, že by zde mohl čelit šikaně, mučení či dokonce zemřít.

O zpolitizovanosti celé záležitost mluví i ruská strana. Alexandr Bastrykin, šéf ruského vyšetřovacího výboru (obdoba americké FBI) dle agentury TASS řekl, že nařídil „důkladně ve spolupráci s ruským ministerstvem zahraničí prostudovat příčiny a právní důvody zadržování ruského občana na území cizího státu“.

  Orbán se sejde s Babišem i Zemanem, premiéři navštíví Ústí nad Labem

Jeho prohlášení přitom naznačuje podezření vůči postupu českých úřadů. Uvádí se v něm, že Bastrykin nařízení vydal „v souvislosti s nepřípustností zneužívání mezinárodněprávních mechanismů k pohnání k odpovědnosti osob z politických důvodů“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v pondělí podle agentury TASS prohlásil, že ČR zatím Rusko neinformovala o Frančettiho zadržení. To Švarc odmítl s tím, že se postupovalo přesně podle platných předpisů, přičemž byla informována jak Frančettiho rodina, tak ruské úřady.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel dle informací serveru dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com