Zeman na Hradě přivítal prezidenta Bulharska Radeva

Prezident Miloš Zeman přivítal dnes s vojenskými poctami na Pražském hradě bulharského prezidenta Rumena Radeva. Po setkání prezidentských párů bude následovat jednání delegací. Odpoledne se Radev setká s představiteli Parlamentu a s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Setkání prezidentů začalo na prvním hradním nádvoří v 10:30. Radeva, který do Prahy přijel na oficiální návštěvu, uvítala čestná jednotka Hradní stráže. Po státních hymnách, krátké vojenské přehlídce a představení delegací bude následovat setkání prezidentských párů. Po něm budou jednat národní delegace. Za Česko v nich bude například ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nebo ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Tématem by měla být především současná situace na Ukrajině a s ní spojená energetická krize. Bulharsko, stejně jako Česko, Slovensko a Maďarsko, pro sebe požaduje odklad embarga na dovoz ropy. Důležitým tématem je pro Bulharsko i dovoz plynu, jehož dodávky mu ruský Gazprom nedávno zastavil. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že Bulharsko odmítlo platit v rublech.

Na programu by mělo být také blížící se české předsednictví Evropské unii a témata, kterými se bude chtít Česká republika v čele EU zabývat. Jedním z avizovaných je vztah Evropské unie k balkánským zemím. Prezidenti by mohli mluvit i o obchodu, bulharské menšině v ČR nebo o turistickém ruchu.

Výsledek jednání prezidenti představí na setkání s médii, následovat bude slavnostní oběd v Rudolfově galerii. Odpoledne se Radev setká s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Poté povečeří s předsedou vlády Fialou. Před středečním odletem má naplánovanou účast na podnikatelském fóru.

ČTK

  Pavel: Evropa by se měla připravovat na možnost Trumpova znovuzvolení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com