Prvňáci se dnes ve školách budou testovat na covid-19

archiv.hn.cz

Žáky prvních tříd čeká dnes ráno v základních školách preventivní testování na covid-19. Školy tak navážou na testování dětí, které se ve vyšších ročnících konalo už ve středu při zahájení nového školního roku. Někde se už první školní den otestovali i prvňáčci. Do škol jich podle odhadu ministerstva školství nastoupilo kolem 110.300.

Pro prvňáky udělala vláda výjimku z rozhodnutí o testování na covid-19 ihned po návratu z prázdnin. Ministerstvo školství si ji vyžádalo, aby testování na covid-19 ve školách nenarušilo jejich slavnostní přivítání. Zatímco starší žáci znali testování na covid-19 už z minulého školního roku, ti nejmladších většinou chodili do školek, kde se testovat nemuseli.

Další termíny testování budou v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září už pro všechny žáky společně. Ve školách, které se rozhodly zajistit si místo antigenních testů přesnější PCR testy, se budou moct testovat jen jednou za týden. Pokud pak bude ve školách v jednom okrese víc než 25 pozitivních případů na 100.000 provedených testů, testování tam bude pokračovat do konce září, vždy jednou týdně.

Žáci, kteří se nenechají testovat ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku či respirátor i při výuce, nebudou smět cvičit v tělocvičně a zpívat. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenční výuky. Zda budou omezení pro netestované pokračovat i po skončení preventivního testování, mimořádné opatření nyní neupravuje. Podle ředitelů škol se ale ve středu vyskytovaly potíže s odmítáním testů jen ojediněle.

Autor: ČTK

 

  Naše tanky budou v Praze! Ruští nacionalisté se mstí za odstranění Koněva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com