Prezident Biden na setkání se Zelenským jasně vyjádřil podporu Ukrajině

bloomberg.com/

Americký prezident Joe Biden dnes na osobním setkání v Bílém domě ujistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o americké podpoře Ukrajiny vůči ruským provokacím a agresi. Zopakoval také nabídku Kyjevu na dodávku vojenského vybavení za 60 milionů dolarů na zabezpečení hranic proti Moskvě, informovala média. Na společné prohlášení po rozhovoru ale podle agentury TASS nedošlo.

„Spojené státy i nadále tváří v tvář ruské agresi jasně podporují suverenitu a územní celistvost Ukrajiny,“ řekl Biden na úvod setkání v Oválné pracovně. „Dnes budeme jednat o tom, jak mohou USA nadále podporovat Ukrajinu v jejím programu demokratických reforem,“ dodal.

Oba státníci se osobně setkali poprvé. Joe Biden je ve funkci od letošního ledna, Zelenskyj od května 2019.

Kyjev chce od Bidena již delší dobu jasné vyjádření, zda Spojené státy podpoří vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Část spojenců v NATO je ale přesvědčená, že před vstupem do aliance musí Ukrajina přijmout jisté politické reformy. To dnes podle agentur Zelenskyj slyšel i v Bílém domě.

TASS napsal, že rozhovor prezidentů trval přes dvě hodiny, přičemž původně byl plánován na jednu hodinu. Jednání ale skončilo bez jejich závěrečného prohlášení pro tisk. Zelenskyj při odchodu rovnou nastoupil do auta a podle ruské agentury ani nechtěl mluvit s novináři.

Při zahájení oficiální návštěvy Zelenskyj nadnesl téma energetické bezpečnosti a plynovodu Nord Stream. Bidenova vláda přistoupila na dohodu umožňující dokončení plynovodu Nord Stream 2, který dopraví plyn z Ruska do Německa po dně Baltu, tedy s vynecháním Ukrajiny a dalších tranzitních zemí. Kyjev se obává, že Rusko použije plynovod jako geopolitickou zbraň.

K jednání v Bílém domě bylo na webu ukrajinského prezidenta zveřejněno prohlášení, vedené jako dvoustranné, které mimo jiné ujišťuje o americké podpoře svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a o odhodlání přivést Rusko k odpovědnosti za jeho agresi vůči Ukrajině. Dokument rovněž informuje, že USA vyčlenily Kyjevu pro letošní rok dalších více než 463 milionů dolarů na různé programy. Tyto programy jsou zaměřené na demokracii, lidská práva, místní správu a decentralizaci, na privatizaci a reformu justice.

  Ruská vládní strana vyzývá k poskytnutí vojenské pomoci separatistům na Ukrajině

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com