Policie určila totožnost 14 obětí, zbraň střelce je shodná se zbraní z Klánovic

Při čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze zahynulo přímo na místě činu 14 lidí včetně střelce, další oběť zemřela po převozu do nemocnice. Policie přes noc určila totožnost všech obětí i 25 zraněných. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Policie odpoledne potvrdila souvislost střelby na univerzitě s dvojnásobnou vraždou v Klánovickém lese z minulého pátku – balistická expertiza prokázala shodu zbraně z Klánovic se zbraní z domu, kde bydlel střelec z Filozofické fakulty. Policisté dnes také zadrželi čtyři lidi, kteří na střelbu v Praze reagovali nezákonným způsobem. Byl mezi nimi muž, který tvrdil, že se střelcem nechal inspirovat a bude zabíjet, nebo čtrnáctiletý školák z Olomouckého kraje hrozící, že vystřílí školu.

Bezprecedentní útok vyvolal vlnu solidarity – po celém Česku vznikají pietní místa, chystají se bohoslužby a další připomínky obětí, ruší se či mění adventní a vánoční program. Preventivní bezpečnostní opatření, která se týkají hlavně takzvaných měkkých cílů s větší koncentrací lidí, potrvají zatím do 1. ledna.

Policie dopoledne na tiskové konferenci shrnula svůj čtvrteční zákrok proti střelci a ukázala záběry ze zásahu. Ředitel pražské policie Petr Matějček řekl, že se podařilo ztotožnit všech 14 obětí i 25 zraněných. Policie informovala jejich rodinné příslušníky. Většina raněných nadále zůstává v pražských nemocnicích, sedm lidí už lékaři propustili do domácího ošetřování. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové utrpělo deset lidí velmi vážná zranění, část z nichž byla v kritickém stavu. Osm lidí bylo zraněno středně závažně a sedm lidí lehce. Střelné zranění utrpělo 20 lidí. Postřelení podstoupili většinou operace.

Mezi zraněnými jsou i tři cizinci – dva ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska. Nizozemské ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že zraněný Nizozemec je mimo ohrožení života. Podrobnosti k jeho totožnosti neuvedlo, uvedl web veřejnoprávní stanice NOS.

  Soudkyně Bartáková čelí hrozbě odvolání, soudkyně Pilařová přišla o funkci

Policisté již od čtvrtečního večera považovali za reálnou verzi, že střelec z FF UK vraždil i v Klánovickém lese. Oběťmi ze střelby z 15. prosince jsou podle médií dvaatřicetiletý muž a jeho teprve dvouměsíční dcera. Dnes odpoledne policisté sdělili, že balistická expertiza prokázala shodu zbraně použité v Klánovicích se zbraní, kterou našli v domě střelce z univerzity v Hostouni na Kladensku. Šéf oddělení vražd pražské policie Aleš Strach prohlásil, že podezřelý ze střelby na fakultě figuroval v prověřované skupině podezřelých z Klánovic. Chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo, uvedl.

Pachatel střílel v budově FF UK na Palachově náměstí, z ochozu budovy pak zasáhl a zranil i tři lidi na ulici. Prostřelil rovněž jeden civilní vůz a jedno policejní auto. Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění. Podle policie spáchal střelec sebevraždu poté, co se k němu začali blížit policisté. Zastřelil se zřejmě brokovnicí. Zbraně si do školy přivezl městskou hromadnou dopravou. Policie nepředpokládá jeden konkrétní důvod činu, spíš kombinaci více motivů.

Po čtvrtečním útoku prověřovala policie zatím celkem osm souvisejících událostí. Sedm z nich se týkalo oslavování střelce nebo informací o možném pokračování násilností. Osmý byl pak výhrůžkou příbuzným střelce. Čtyři podezřelé policie zadržela. Pro muže, jenž uvedl, že se střelcem nechal inspirovat a bude zabíjet, si ráno v Praze přišla zásahová jednotka.

Policisté podle Rakušana policisté nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí. Preventivní opatření přesto potrvají zatím do Nového roku.

Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek – minutu ticha budou v poledne držet hasiči před stanicemi, práci na chvíli přeruší i pracovníci obchodů či pražského letiště. Sobotní bohoslužby v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, se zúčastní i prezident Petr Pavel. Mše by se měly konat také na dalších místech, například v Brně či Ostravě. Na budovách se objevily černé prapory, instituce odpoledne spustily vlajky na půl žerdi. Petřínská rozhledna byla osvícena v barvách české trikolory. Do tří sbírek na pomoc zasaženým tragédií poslali lidé už přes 28 milionů korun, částka neustále narůstá. Nejvíc přispěli Nadačnímu fondu UK, večer to bylo víc než 25 milionů. Pražský magistrát pošle fondu pět milionů korun. Dalšími pěti miliony korun radní posílili magistrátní odbor bezpečnosti.

  Video s prezidentem potvrzuje, že je nepřijatelné ho zbavit pravomocí, tvrdí Tomio Okamura

Pietní místo vzniklo u sídla Karlovy univerzity v Praze na Ovocném trhu, další i u jiných vysokých škol v Česku a na dalších místech. Lidé tam nosí svíčky i květiny. Národní divadlo uctí oběti střelby před začátkem dnešních a sobotních představení minutou ticha. Některá města kvůli tragédii upravují nebo ruší plánovaný adventní program.

Policie odpoledne předala budovu filozofické fakulty na pražském náměstí Jana Palacha Univerzitě Karlově. Do budovy se dostali pracovníci krizového štábu univerzity, který bude jednat i v sobotu. Řeší i způsob vydání osobních věcí studentů, pedagogů a zaměstnanců, kteří se během střelby evakuovali. Univerzity se zabývají i možnými bezpečnostními opatřeními. Na Karlově univerzitě se budou lišit podle toho, o jaké budovy se jedná, řekla rektorka Milena Králíčková. Opatření se podle ní posílí i na kolejích. Na začátku ledna budou rektoři jednat s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN), podle něhož musí vzniknout společná strategie zajišťující bezpečnost vysokých škol. Ministerstvo školství podle něj chystá metodickou i finanční podporu univerzit.

Rakušan míní, že stoprocentní prevenci podobných útoků nezajistí žádná zbraňová legislativa. České předpisy jsou podle něj v mnoha ohledech přísnější než zahraniční. Připomněl, že Sněmovna nedávno posunula do třetího čtení nový zákon o zbraních a střelivu, který má podobně jako související zákon o munici nabýt účinnosti počátkem roku 2026. Obsahuje například oprávnění policie zajistit preventivně zbraň na základě bezpečnostních informací, vazbám na extremistické skupiny či vyhrožování násilním na sociálních sítích. Zákonodárci oslovení ČTK sdělili, že by případná změna měla být přijata až po vyšetření a vyhodnocení okolností čtvrteční tragédie, ne pod vlivem emocí. Týkat by se mohlo například psychického stavu držitelů zbraní.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com