Silnice Vysočiny jsou kvůli sněžení obtížně sjízdné, hlavně pro kamiony

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení obtížně sjízdné. Problémy mají především kamiony, které nemohou vyjet, uvedla policie. D1 je zatím průjezdná. Hladiny řek v Česku mohou po srážkách a oteplení dosáhnout o víkendu na druhý stupeň. Vydatné sněžení se čeká v sobotu na horách, bude i hodně foukat, informoval Český hydrometeorologický ústav. Kvůli nepřízni počasí bylo večer několik letů odkloněno z Prahy na jiná letiště, další mají zpoždění. Cestující mají sledovat weby svých dopravců.

Pražské letiště kvůli počasí odklonilo několik letů, další mají zpoždění

Kvůli nepříznivému počasí bylo dnes večer několik letů odkloněno z Prahy na jiná letiště, další spoje mají zpoždění. Letiště Václava Havla to uvedlo na síti X. Doporučilo cestujícím, aby sledovali internetové stránky dopravců, u nichž si zakoupili letenky. V Praze dnes silně fouká, večer se přidalo husté sněžení.

„Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám došlo k odklonu několika letů na jiná letiště a dochází ke zpožděním. Pro aktuální informace sledujte webové stránky svého dopravce,“ informovalo letiště.

Aktuální informace o odletech a příletech na Ruzyň najdou lidé také na webu letiště.

Kraj Vysočina

Silnice na Vysočině jsou dnes večer kvůli sněžení a povětrnostním podmínkám obtížně sjízdné. Problémy mají především kamiony, které nemohou vyjet, uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová ve 21:30. Dálnice D1 je zatím průjezdná. Podle dopravního webu je na vozovkách ujetý sníh nebo jsou mokré, fouká nárazový vítr. Teplota se pohybuje od minus jednoho do dvou stupňů Celsia.

„Informace jsou průběžně předávány na údržbu silnic,“ uvedla mluvčí k problémům se sjízdností.

Na Vysočině podle Českého hydrometeorologického ústavu může v noci napadnout pět až 15 centimetrů sněhu. Vítr může mít lokálně v nárazech rychlost 70 až 90 kilometru za hodinu.

  Schvalování balíčku potrvá několik týdnů, míní předsedkyně Sněmovny

Na Havlíčkobrodsku napadlo už večer několik centimetrů mokrého sněhu. Nehoda se podle policejního webu v tomto okrese stala na silnici 38 u obce Podmoky blízko Golčova Jeníkova. Ve stejných místech kvůli uježděnému mokrému sněhu na vozovce uvízl kamion. U Chotěboře narazilo osobní auto do stromu, podle informací hasičů nebyl nikdo zraněný.

Na Vysočině bude v noci na sobotu sněžit, na jihozápadě a jihu kraje bude v nejnižších polohách padat déšť se sněhem. Teploty budou mezi nulou a minus třemi stupni Celsia, místy se bude tvořit náledí. Vítr začne zvolna slábnout v sobotu ráno.

ČR má před sebou víkend se silným větrem a vydatnými srážkami

Hladiny řek v Česku o víkendu stoupnou kvůli očekávaným srážkám a oteplení na druhý povodňový stupeň. Intenzivně začne sněžit dnes v noci zejména v severovýchodní polovině země a na horách, poté se bude sněžení místy měnit na déšť. V části republiky bude dál foukat silný vítr, který bude v místech se sněhovou pokrývkou tvořit jazyky. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Během zítřka (soboty) bude do jihozápadní poloviny pronikat teplejší vzduch, tak zde bude kromě hor pršet. V severovýchodní polovině území bude naopak sněžit. Celkově budou srážky za sobotu místy vydatné. V neděli se teplý vzduch rozšíří i na zbytek území a citelně se oteplí. Proto bude sníh velmi rychle odtávat,“ uvedli na facebooku meteorologové.

Silný vítr zůstane v ČR i v dalších dnech. Na Moravě a ve Slezsku by měl být ale o něco slabší než v Čechách, kde v sobotu i neděli o Štědrém dni může v nárazech dosahovat rychlosti mezi 70 až 90 kilometry v hodině. „Kombinace sněžení a silného větru může v polohách nad 700 metrů nad mořem dnes a v noci na sobotu vést k tvorbě sněhových jazyků. Jejich riziko se bude vzhledem k slábnutí větru a oteplování v jihozápadní polovině území v sobotu ráno snižovat,“ konstatoval ČHMÚ.

  ANO se přebarvilo do pravicově modré a nevzdává námluvy s ODS

Podle něj může do nedělního rána napadnout v severovýchodní polovině země až 15 centimetrů mokrého a těžkého sněhu za 24 hod. Na Českomoravské vrchovině může nasněžit za den až 25 centimetrů a v Krušných a Jizerských horách a v Krkonoších místy i kolem 40 centimetrů.

„Vzhledem k vysokým úhrnům většinou mokrého sněžení přecházejícího do deště a oteplení se budou objevovat stupně povodňové aktivity, zatím do odvolání. Hladiny budou růst hlavně v Čechách, v sobotu i na druhý stupeň povodňové aktivity, od neděle se 2. stupně mohou objevit na celém území,“ dodali meteorologové.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com