Výsluhy má v gesci MPSV, uvedl Válek. Pro zdravotníky nelogické, míní Jurečka

Případná jednání o výsluhách pro zdravotníky podobných těm, které náleží vojákům či policistům, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na ministerstvu práce a sociálních věcí, nikoli na jeho úřadu. Novinářům to dnes řekl před výjezdním zasedáním kabinetu v Bučovicích na Vyškovsku. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) považuje návrh za nelogický; výsluhy se podle něj vztahují na profese, jejichž zaměstnávání se neřídí zákoníkem práce.

„Návrh na výsluhy zdravotníků nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí. Tento benefit je specificky pro některé profese v rámci bezpečnostních sborů, kde to má jisté souvislosti s nároky a omezeními pro tyto pracovníky bezpečnostních složek“, uvedl Jurečka.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče dlouhodobě prosazuje sjednocení výše platů ve státních nemocnicích se mzdami u krajských či jiných zřizovatelů. Chce také výsluhy, nárok na lázně nebo zachování benefitů. O požadavku odborů na doživotní výsluhy dnes informovaly Lidové noviny.

Zajistit by to podle nich měl nový zákon o odměňování zdravotníků, který začne ministerstvo připravovat během příštího roku. Válek novinářům řekl, že výsluhy nejsou v jeho gesci, obecně podotkl, že na něm spočívá morální podpora žadatelů.

Část zejména mladých lékařů protestuje od počátku prosince formou odmítání přesčasových služeb v nemocnicích proti podmínkám práce v nemocnicích a odměňování. Před týdnem se s premiérem Petrem Fialou (ODS) nespokojení lékaři dohodli na růstu odměn lékařů i nelékařů v nemocnicích, už předtím s Válkem dohodli změny ve vzdělávání a kontrole průběhu atestací. Svůj protest podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. To by mělo být v pátek.

Lékařů pracuje v nemocnicích podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zhruba 23.000. Dobrovolnou práci přes čas odmítla zhruba čtvrtina. Nemocnice proto naplánovaly provoz v různě omezené míře. Musely odložit plánované operace a vyšetření, zavřít některá lůžka či sály, výjimečně celá oddělení.

  Blatný nechce ivermektin používat plošně, sám by si ho nevzal

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com