Lídři skupiny G7 vyzvali k dalším humanitárním přestávkám v bojích v Pásmu Gazy

Lídři skupiny G7 dnes vyzvali k vyhlášení dalších humanitárních přestávek v bojích mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy a k řešení prohlubující se humanitární krize v oblasti. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na závěry on-line schůzky čelných představitelů sedmi hospodářsky vyspělých zemí.

„Je třeba přijmout naléhavější opatření k řešení zhoršující se humanitární krize v Pásmu Gazy a k minimalizaci civilních obětí. Podporujeme další humanitární pauzy, které toto umožní, a vyzýváme k jejich zavedení,“ uvedli ve společném prohlášení vedoucí představitelé skupiny, jejímiž členy jsou Spojené státy, Japonsko, Kanada, Francie, Itálie, Německo a Británie.

Před možným kolapsem humanitárního systému v palestinské oblasti sužované těžkými boji dnes Radu bezpečnosti OSN varoval generální tajemník OSN António Guterres, podle nějž válka mezi Izraelem a Hamásem může zhoršit existující hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost. Podle palestinských úřadů, které v Pásmu Gazy kontroluje Hamás, od začátku izraelských úderů a pozemních akcí zemřelo v této oblasti přes 16.200 lidí.

Lídři G7 ve svém prohlášení také vyzvali Írán, aby se zdržel poskytování podpory nejen Hamásu, který vládne v Pásmu Gazy od roku 2007, ale také šíitskému hnutí Hizballáh v Libanonu a šíitským povstalcům v Jemenu.

Od vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, kterou rozpoutalo palestinské radikální hnutí 7. října vpádem do jižního Izraele a povražděním asi 1200 lidí, se rozhořely také přeshraniční střety na izraelsko-libanonské hranici a incidenty v oblasti Rudého moře. Ozbrojenci Hizballáhu financovaní Íránem prakticky denně ostřelují z jižního Libanonu obce na severu Izraele, zatímco jemenští povstalci Húsíové, které Teherán rovněž podporuje, posílají z Jemenu rakety a drony směrem na jižní Izrael a útočí také na lodě plující v Rudém moři. Mluvčí armády jemenských povstalců naposledy dnes oznámil, že skupina odpálila několik balistických střel na vojenská stanoviště v jihoizraelském přístavním městě Ejlat.

  Rusko podniklo novou vlnu vzdušných útoků, v Kryvém Rihu zasáhlo pětipatrový dům

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com