Fiala počítá s dokončením dálnice D52 v roce 2030, řekl dnes v Bučovicích

Zástupci Jihomoravského a Zlínského kraje dnes na výjezdním zasedání vlády v Bučovicích na Vyškovsku projednali s členy kabinetu významné dopravní stavby. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) ocenil, že vláda vnímá dopravní infrastrukturu v regionu jako prioritu. Jednou z hlavních staveb je dokončení dálnice D52 na Vídeň, která by měla být hotová do roku 2030, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po výjezdním zasedání kabinetu.

„V Jihomoravském a Zlínském kraji je ve výstavbě 117 kilometrů nových dálnic, 85 kilometrů silnic I. třídy a v přípravě je také 25 železničních staveb. Jsou to všechno důležité investice, které zkvalitňují život obyvatel nejen v regionu a Česko spojují s Evropou. V pondělí jsem měl v Rakousku možnost říct, že naši část dálnice do Vídně dokončíme do roku 2030,“ sdělil Fiala.

Mezi další stavby pro jižní Moravu patří rychlostní silnice na Svitavy. „Pro nás je specifické i to, že musíme řešit návozové trasy pro stavbu Dukovan. Většina tras je v naší režii, ale jednáme se státem o přispění,“ řekl Grolich.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl dnes také se starostou Bučovic Jiřím Horákem (KDU-ČSL) podepsali dokument o dodržení harmonogramu projektové přípravy a realizace obchvatu města.

„O obchvat usilujeme mnoho let, takže příslib, že ŘSD na tom bude intenzivně pracovat, je pro nás velmi důležitý. Nyní se připravuje projektová dokumentace a kraj by měl vydat územní rozhodnutí. Pokud vše dobře půjde, stavba by mohla začít koncem roku 2026,“ řekl Horák. Obchvat vyjde téměř na dvě miliardy, jednalo by se podle něj o investici státu. O obchvatu se mluví od 80. let minulého století, kladný posudek EIA získala stavba poprvé v roce 1998.

  EU povolila firmě PPF převzít mediální CME, majitele Novy

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com