ANO kritizuje vládu za „trik“, který samo použilo. Jiná situace, říká Vondráček

seznamzpravy.cz

Oba tábory v Poslanecké sněmovně jsou momentálně ve stavu připomínajícím zákopovou válku. Poslední, čím koalice opozici naštvala, bylo odložení hlasování o pandemickém zákoně.

Představitele opozice ve čtvrtek nad ránem rozezlil návrh na odložení hlasování o pandemickém zákonu na páteční 13. hodinu. Koalice o tom rozhodla uprostřed noci po 37 hodinách jednání.

„Zapamatujme si prosím tento okamžik. Když jsme po více než 30 hodinách dospěli do fáze, kdy mohla vládní koalice prokázat, že zákon skutečně prosadí a ukončí celý proces hlasování, tak nemá dostatek hlasů,“ kritizovala to předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Když však bylo hnutí ANO před pěti lety u vlády, využilo možnost nastavit pevné datum a čas hlasování také. Tehdy vládnoucí koalice ČSSD a ANO napevno zařadila hlasování o EET, které provázely dlouhotrvající obstrukce.

Tehdejší opozice rozhodnutí kritizovala a předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek navrhoval, aby tehdejší předseda Poslanecké sněmovny složil funkci. Nyní se situace obrátila.

Podle Radka Vondráčka, který byl tehdy řadovým poslancem za hnutí ANO, však tehdy šlo o úplně jinou situaci než nyní.

„Tehdy vystoupil Miroslav Kalousek na grémiu a otevřeně řekl: Tenhle zákon nikdy nepřijmete, no pasaran. Byli jsme v situaci, kdy oni by totálně zablokovali Sněmovnu ne na dvě noci jako tady, ale na několik týdnů. Udělali jsme to tehdy, abychom se dostali z totální blokace. Kdežto oni tady v souladu s jednacím řádem počkali na konec rozpravy a řekli, že to udělají v pátek, protože nemají dostatek poslanců,“ popisuje Vondráček.

K přehlasování senátního veta je potřeba 101 hlasů. Podle záznamů z nočního hlasování tolik koaličních poslanců v daný moment v sále nebylo.

Vondráček dodává, že si opozice na koaliční postup oficiálně stěžovat nebude – je totiž v souladu s jednacím řádem. „Jen jsme si šťouchli, že tady trpíme kvůli něčemu, co je stejně na houby, protože to nikdy nepoužijí. Místo toho jsme mohli mít 30 jiných zákonů, když to přeženu,“ říká Vondráček.

Opozice koalici kritizuje i za úterní tah, díky kterému mohlo jednání pokračovat i v noci z úterý na středu. Řídící schůze odebral slovo Tomiu Okamurovi a nechal odhlasovat noční jednání. Jenže se to nestalo do 19. hodiny, jak je obvyklé.

„Porušili jednací řád. To nejde obhájit. Cokoliv se v Poslanecké sněmovně stane, pak může být precedent. Tohle byl těžký faul kvůli ničemu. Zbytečný útočný faul,“ dodává Vondráček.

Přesto předpokládá, že nálada ve Sněmovně se postupně uklidní. „Musí si to sednout. Tady se to nedá vydržet. Z toho budeme všichni nemocní, psychicky i fyzicky. Atmosféra je tady negativní, že si říkám, mně tady není dobře, že tady nechci být,“ posteskl si poslanec.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com