Babiš zřídil stínovou vládu. „Jsem v šoku, co Fiala za měsíc zkazil,“ řekl

seznamzpravy.cz

Hnutí ANO po několika letech vlády představilo vládu stínovou. Zčásti ji tvoří bývalí ministři, obsazení se dočkal i exšéf Sněmovny Radek Vondráček nebo bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Ve čtvrtek poprvé zasedla stínová vláda hnutí ANO. „Stínový premiér“ Andrej Babiš oznámil, že jeho alternativní kabinet bude zasedat každý týden a bude probírat kroky skutečné vlády.

A rovnou ukázal, jak budou výstupy stínových ministrů vypadat – zaútočil na kabinet Petra Fialy.

„To, co předvedla nová vláda za měsíc, jenom potvrzuje to, že to je vláda nekompetentní, není schopna řešit problémy naší země a není schopna řešit problémy našich občanů. Jsem šokován, co dokázala tato nová vláda pokazit za měsíc. Zmrazili platy, nenavýšili platy učitelů, vzali půlku platu těm, co je potřebují,“ tvrdil Babiš.

Podle úřadujícího premiéra Petra Fialy (ODS) je na každé opoziční straně, jakou strategii komunikace zvolí. „Pokud se ANO rozhodlo pro klasickou stínovou vládu, je to jejich strategie a víc k tomu nemám co říct,“ uvedl. Dodal, že občanští demokraté se v opozici rozhodli pro práci na principu externích týmů, expertů a skupin, čemuž voliči rozuměli.

Stínový kabinet obsadili zčásti bývalí ministři. Alena Schillerová se bude věnovat financím. „Nemáme tu rozpočet a poprvé v historii Česká republika hospodaří tak dlouho v rozpočtovém provizoriu,“ stěžovala si Schillerová na tiskové konferenci.

Klára Dostálová bude stínovou ministryní pro místní rozvoj. Soustředit se bude na stavební zákon, který se jí podařilo prosadit v minulém volebním období, ale nová koalice ho chce rychle změnit.

Lubomír Metnar se bude věnovat obraně a Karel Havlíček průmyslu. Na Havlíčkovo druhé „ministerstvo“ bude dohlížet poslanec Martin Kolovratník.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com