V době koronaviru se opomíjí nebezpečí infarktu, varují kardiologové

tyden.cz

Kardiologové napříč republikou natočili osvětový spot, ve kterém upozorňují na nebezpečí infarktu myokardu. Je nejčastější příčinou úmrtí dospělých v ČR, a přestože lze situaci ovlivnit včasnou léčbou, pandemie koronaviru do toho podle kardiologů hluboce zasáhla. V tiskové zprávě to dnes uvedl přednosta interní kardiologické kliniky ve Fakultní nemocnici Brno Petr Kala. Lidé by proto podle něj neměli podceňovat akutní bolesti na hrudi a dušnost.

Podle Kaly pandemie koronaviru vrátila pacienty s infarktem do doby minulé spojené s těžkými průběhy infarktu, mnoha komplikacemi včetně vysoké úmrtnosti a nutnosti resuscitací. „S kolegy intervenčními kardiology jsme se shodli, že se nejedná o problém lokální, ale globální, přestože s regionálními odlišnostmi. To se pak stalo hlavním spouštěčem a motorem vytvoření osvětového spotu,“ uvedl Kala. „Přestože průměrný věk pacientů s infarktem přesahuje 60 let, nezřídka léčíme i pacienty ve věku 40 let i mladší,“ varoval.

Do natočení spotu se zapojili kardiologové z Brna, Prahy, Ostravy, Ústí nad Labem, Pardubic a dalších měst. „Riziko vzniku infarktu hrozí zvláště u pacientů se známými rizikovými faktory, což je kouření, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina tuků v krvi, obezita , tělesná inaktivita a hlavně kombinací všech těchto faktorů,“ vyjmenoval přednosta. Podle něj se lékaři snaží poukázat na vážný celosvětový problém a spustit hlasitý alarm.

„Přes 20 let funguje v České republice vysoce efektivní systém léčby infarktu založený na skvělé a velmi rychlé spolupráci kardiologů a zdravotnické záchranné služby, kterým jsme inspirovali prakticky celý svět. Tím se nám podařilo výrazně snížit závažné komplikace a zlepšit nejen přežívání našich pacientů, ale i kvalitu jejich následného života. Najednou ale přišla pandemie, pozornost se obrátila zcela jinam a o nemalou část pacientů jsme přišli, v první vlně pandemie přibližně o 20 procent,“ zdůraznil Kala.

  Poslanci o řediteli BIS nerozhodnou. Blokuje to Babiš a SPD

Pacienti podle něj pravděpodobně prodělali akutní infarkt, protože se nedostali do nemocnice nebo přicházeli pozdě. Akutní obtíže potlačovali, zlehčovali nebo přičítali infekci, uvedl. Často se báli zavolat záchrannou službu i jít k lékaři. „Rád bych jménem České asociace intervenční kardiologie apeloval na každého jednotlivého občana a jejich blízké, aby se nebáli a při akutních obtížích trvajících déle než deset minut, hlavně bolestech na hrudi a dušnosti nečekali a zavolali linku 155 zdravotnické záchranné služby,“ řekl Kala.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com