Obecná referenda v Česku nebudou. Populismus a střílení od boku, kritizují vládní strany návrhy opozice

Pokud máme ústavně definovaný politický systém, tak zavádět do něj nad rámec toho, co funguje, další prvky nepovažujeme za rozumné, komentuje pro deník FORUM 24 předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný návrhy opozičních hnutí ANO a SPD na uzákonění obecného referenda v České republice. Podmínky pro vyhlášení všelidového hlasování by podle předlohy hnutí ANO byly přísnější než podle hnutí SPD. „Jedná se o ryze populistické návrhy,“ míní poslanec Jan Jakob (TOP 09).

„Tak, jak je to definované SPD i hnutím ANO, tak pro nás není takto definovaný zákon přijatelný,“ odpovídá Marek Výborný (KDU-ČSL) na otázku deníku FORUM 24, zda lidovci souhlasí s návrhy opozičních hnutí. První návrh na změnu podali poslanci SPD už na začátku volebního období. Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše svá pravidla pro všelidová hlasování ostatním poslancům rozeslali ve čtvrtek. Návrh ale neprošel nezbytnou ústavně-právní diskusí.

„Ústavní většinu ve sněmovně, ani v senátu by ten zákon nenašel. Myslím si, že je to debata, při které se budeme zbytečně vyčerpávat na něčem, na čem skutečně ústavní většina není,“ říká Výborný.

Stačí ad hoc zákon, tvrdí lidovci

Návrh poslanců hnutí ANO počítá s tím, že občané s voličským právem by mohli ve všelidových hlasováních rozhodovat o záležitostech vnitřní i zahraniční politiky. Výjimku by tvořily otázky základních práv a svobod, individuální práva a povinnosti, změny ústavního pořádku, členství České republiky například v Evropské unii a Severoatlantické alianci a rozpočet, daně a poplatky. Lidé by dále nemohli zasahovat do soudní moci, do ustanovování kandidátů do funkcí a do jejich odvolávání a do působnosti ČNB.

Právě široký rozsah témat, o kterých by mohli občané hlasovat, je jednou z oblastí, která lidovcům na návrhu vadí. „Dovedeme si představit zákon o obecném referendu vymezený na témata, která se nebudou týkat bezpečnosti, vystoupení z mezinárodních institucí a podobně. Je ale otázkou, jestli v situaci, ve které se nacházíme, nestačí ad hoc zákon tak, jak jsme ho měli přijatý a realizovaný v rámci vstupu do Evropské unie,“ dodává pro deník FORUM 24 Výborný s tím, že ani pro jeden z návrhů není většina v obou komorách parlamentu, takže debata vládní KDU-ČSL nedává smysl.

  Návraty z Francie a Řecka budou pro Čechy bez testů

Podle předlohy ANO by se referendum mohlo konat na základě petice s podpisy nejméně 450 tisíc obyvatel. Návrh SPD počítá s minimálním počtem 250 tisíc podpisů. Otázky samotného hlasování by předem také posoudil Ústavní soud.

Pro přijetí návrhu by musela hlasovat nadpoloviční většina voličů, ale zároveň by musela představovat nejméně čtvrtinu lidí s volebním právem. Podle předlohy SPD by referendum uspělo, pokud by se hlasování zúčastnila aspoň pětina oprávněných voličů a pro návrh by hlasovala nadpoloviční většina.

Zavádět v našem systému další prvky nepovažujeme za rozumné

Podle vládní KDU-ČSL není rozumné zavádět nové prvky v ustáleném politickém systému. „Vycházíme z toho, že náš systém je postavený na systému parlamentní demokracie, nikoliv přímé. Pokud máme ústavně definovaný politický systém, tak zavádět do něj nad rámec toho, co funguje, další prvky nepovažujeme za rozumné,“ uzavírá Výborný.

Stejný postoj má podle podle předsedy poslaneckého klubu Jana Jakoba i TOP 09. „Základním principem naší ústavy je systém zastupitelské demokracie, který je v naší zemi tradiční a je precizně vyvážen systémem ústavních brzd a protivah. To však nevylučuje referenda zejména na obecní úrovni, která jsou i často využívána. Návrh zákona o obecném referendu vyžaduje pečlivou odbornou i politickou diskusi, kterou však opozice nevede,“ říká s tím, že se u obou návrhů jedná o ryzí populismus.

Starostové jsou podle předsedy jejich poslaneckého klubu Josefa Cogana připraveni podpořit referenda, která budou používána velmi rozvážně v těch nejdůležitějších otázkách. „U referenda se jedná se o ústavní zákon, což vyžaduje velmi vysokou shodu i na jednotlivých ustanoveních. Přístup opozice, zejména pak SPD připomíná spíše jen střelbu od boku, bez hlubšího odborného zamyšlení,“ okomentoval Cogan pro deník FORUM 24.

Například u návrhu hnutí Tomia Okamury je podle něj problémové, že požadavkem na velmi nízký počet podpisů pro vypsání všelidového hlasování by kaskádou referend mohlo prakticky dojít k zobstruování státu jako celku. „K závaznosti referenda například o vystoupení z NATO či EU by pak stačilo pouhých 11 procent oprávněných voličů, což považujeme za absurdní,“ dodává Cogan. Zástupci ODS a Pirátů na otázky redakce deníku FORUM 24 neodpověděli.

  Můj dům, moje těžká pevnost. Obrana rozprodává další bunkry, domy a pozemky

Pravidla všelidového hlasování navrhovaná SPD sněmovna loni v březnu jen rozjednala. Proti předloze se tehdy postavila vládní koalice i ANO. Návrh ANO nejprve zamíří k posouzení vládě. V minulém volebním období poslanci projednávali hned několik předloh k zavedení obecného referenda. K závěrečnému hlasování se ale nedostali. Lidové hlasování se nyní může konat na obecní a krajské úrovni.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com