SÚKL zablokuje weby s ilegálními léky. Lidé tam kupují viagru i antibiotika

idnes.cz

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude moci od ledna zakázat provoz internetových stránek, které nabízejí nelegální či pašované léky. Poskytovateli internetu, které po upozornění weby nezablokují, hrozí až dvoumilionová pokuta. Na stránkách s nelegálními léky lidé kupují viagru, antibiotika, přípravky na hubnutí i léky s předpokládaným účinkem na covid-19.

Seznam stránek prodávajících nelegální přípravky je k dispozici na webu ÚZIS již nyní. Většina z nich je funkční a nabízí různé přípravky. Stránky působí přitom už na první pohled nedůvěryhodně, často jsou napsány částečně v cizím jazyce, obsahují falešné recenze.

SÚKL měl doposud možnost pouze postihovat jednotlivé prodejce, od 1. ledna 2022 však bude moci blokovat celé internetové stránky s nelegálními léčivy

Pokud ústav takový web objeví, nejdřív k odstranění obsahu vyzve kontaktní osobu nebo držitele domény. V případě, že nelegální přípravek z nabídky nezmizí, přidá SÚKL internetové stránky na seznam nelegálních nabídek. Poté bude muset jednat poskytovatel připojení.

„Do 15 dnů ode dne, kdy SÚKL zveřejní názvy internetových stránek v seznamu nelegálních nabídek léčivých přípravků, budou muset poskytovatelé internetu zamezit v přístupu k uvedeným internetovým stránkám,“ uvedla mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Pokud tak poskytovatelé neučiní, hrozí jim až dvoumilionová pokuta za přestupek.

Lidé na stránkách nakupují především padělané či nelegální léky na předpis, případně léčiva, která u nás nemají ani registraci. Shánějí tam viagru, přípravky na podporu hubnutí, léky s anabolickým a hormonálním účinkem, antibiotika, v poslední době také léčiva s předpokládaným účinkem na covid-19.

Nakupovat léky na předpis na internetu je však rizikové. Léky totiž mohou mít různý obsah účinné látky, mohou mít nadměrný účinek nebo mohou obsahovat různé příměsi. Některé léky nemusí obsahovat účinnou látku vůbec. Kvůli neznámým příměsím hrozí, že lék vyvolá nežádoucí účinky, které mohou být mnohdy velmi závažné.

  Rybáři slaví, ode dneška můžou lovit dravé ryby

„Lidi může k nákupu léčiv na internetu motivovat odmítnutí lékaře nebo nižší cena. Ta je nakonec stejně vykoupena vysokým rizikem možného poškození zdraví, léky mohou být i toxické,“ varuje prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Češi sháněli ivermektin

Na internetu je možné nabízet pouze léky bez lékařského předpisu. „Legální internetové stránky mohou provozovat pouze kamenné lékárny, které mají povolení k zásilkovému výdeji a jež je možné ověřit v databázi SÚKL na jeho webu,“ uvedl Krebs. Lékárníci si pochvalují, že blokování nelegálních stránek bude chránit nejen pacienty před nebezpečnými přípravky, ale také poctivé lékárny.

Ústav nyní apeluje na to, aby indikaci a kontrolu léčby lidé vždy nechali na lékaři. Případy, kdy se lidé snaží si sami naordinovat léky, jsou totiž stále častější. V roce 2016 se ústav zabýval šestnácti internetovými stránkami s nabídkou ilegálních léků, o rok později to bylo již 34. A jejich počet postupně dál roste. „V roce 2021 doposud ústav řešil osmdesát případů takového zacházení s léčivými přípravky,“ dodala mluvčí.

SÚKL v září zasahoval proti čtyřem případům internetových inzerátů, kdy někdo nabízel přípravky s ivermektinem. Lidem, kteří ho nabízeli, hrozí nyní pokuty až 20 milionů korun. Léčivo, které ministerstvo zdravotnictví povolilo k experimentální léčbě covidu-19, je pouze na lékařský předpis. Lidé se ho přesto pokoušejí ilegálně sehnat.

Celní správa od září 2020 do srpna 2021 objevila necelých 60 případů, kdy lidé dováželi ze třetích zemí pašované léky. V drtivé většině šlo o přípravky obsahující právě ivermektin.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com