Kapacity u stropu. Očkovaných první dávkou už třetí týden ubývá

seznamzpravy.cz

V Česku sice minulý týden padl rekord ve vyočkovaných dávkách za jediný den, přesto zájemců o vakcínu postupně ubývá. Centra jedou na maximum, začínají v nich ale převažovat lidé na přeočkování.

Čtvrtek 13. května. Právě tento den zatím svítí ve vládních statistikách jako nepřekonaný rekordman. Pro první očkovací dávku proti covidu si tehdy přišlo 83 223 lidí.

Od té doby lidí s termínem, kteří teprve začínají svůj očkovací cyklus, setrvale ubývá. Vládní hesla o zrychlujícím tempu očkování tak paradoxně stále víc naplňují lidé, kteří do center či k praktikům míří za přeočkováním. Jednodávkovou vakcínu v Česku dosud nabízí jen Janssen, na trhu však netvoří ani jedno procento, podíl je zanedbatelný.

Minulý čtvrtek se v Česku zatím očkovalo nejvíc lidí v jediný den, konkrétně přes 113 tisíc zájemců. Zároveň se vůbec poprvé srovnaly počty těch, kteří v ten den dostali první a druhou dávku. V obou skupinách jich bylo kolem 57 tisíc.

Jinými slovy, očkování v Česku v těchto dnech naráží na strop kapacit, ale i zájemců. „Je pravda, že mix očkovaných se v posledních týdnech trochu mění. Nabíhají druhé dávky, zhruba 50–60 tisíc denně, ale tak to prostě je. Centra běží naplno,“ sdělil na pondělní vládní tiskové konferenci ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Celková čísla v následujících dvou týdnech ještě podle zástupců očkovacích míst mírně porostou, pak ale převáží lidé, kteří už jdou na přeočkování. „Ve velkém teď dobíhají termíny pro druhou dávku, kterou je nutné aplikovat po 42 dnech. Původně to bylo jen 21 dní. Když se přešlo na dvojnásobnou lhůtu, vzniklo jakési časové vakuum, kdy se vykazovalo druhých dávek minimum. Teď ve velkém přicházejí na řadu. A do konce měsíce jich ještě bude poměrně hodně. Druhé dávky u nás mírně převyšují nad prvními, ale liší se to podle očkovacích míst,“ uvedla koordinátorka očkování pro Olomoucký kraj Jarmila Kohoutová.

  ČR nahradí Rusko v Radě OSN pro lidská práva

Kabinet mohl dosud opadající zájem o vakcínu regulovat otevíráním „závor“ pro stále nižší věkové kategorie. Naposledy na konci minulého týdne umožnil očkování největší skupině mladých mezi 16 a 29 lety. „Nyní máme zaregistrovaných 290 tisíc lidí v tomto věku. To není špatné číslo. Zájem stále existuje. A pokud přetrvá, jsme všechny požadavky schopni obsloužit,“ sdělil ministr.

Při současném tempu však očkovací centra a praktici tolik lidí odbaví za jediný týden. Pak může poptávka opadnout ještě výrazněji. „Předtím to šlo po pětiletkách, v kategorii 16 až 29 let máme zájemců poměrně dost. Těžko odhadovat další zájem veřejnosti, ale počítá se s tím, že bude opadat,“ uznala i Kohoutová.

Dosud nevídaný nápor

Situace se v jednotlivých místech značně liší. Třeba na brněnském výstavišti, kde Fakultní nemocnice Brno zaštiťuje jedno z největších center, počítají v tomto týdnu s dosud nevídaným náporem. Kapacitu navýší až na 5 500 vyočkovaných dávek za den. „Zvládli bychom i sedm tisíc, ale jsme limitovaní počtem přidělených vakcín,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Sousední Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA)kromě brněnského centra nabízí očkovací point v Hustopečích. Zájemci o první dávku teď v obou místech čekají na termín jeden až dva týdny, několik stovek termín ještě vůbec nedostalo. „V obou očkovacích centrech momentálně očkujeme cca 700 lidí denně, z toho v Hustopečích je to 600 lidí s druhými dávkami a 100–150 lidí s prvními dávkami, přímo ve FNUSA je to 550 lidí s druhými dávkami a asi 100-150 s prvními dávkami,“ popsala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Zařízení teď limituje kapacita. „Máme plno. Je ale pravda, že s pouštěním každé další věkové skupiny zájmu o očkování ubývá,“ doplnila mluvčí.

Všechna zaplněná očkovací místa na následujících deset dní hlásí také boskovická nemocnice. V tamním menším centru obslouží asi 2 100 zájemců. „Očekáváme v souladu s celostátním trendem, že zájemců bude ubývat, ale minimálně tento a příští týden máme plno. Zatím převažují první dávky,“ uvedl jednatel nemocnice Dan Štěpánský.

  V pondělí dostalo v ČR vakcínu proti covidu přes 2000 zdravotníků

Centra většinou vypisují termíny na sedm až deset dní dopředu. Delší období nejsou žádoucí, místa se tak jistí před náhlým výpadkem vakcín. „Nyní jich je dostatek. Zájemci dostanou termín očkování do týdne, často je to i kratší doba,“ doplnila Kohoutová.

Děti od 12 let v létě

Alespoň první dávku vakcíny už dostalo 4,1 milionu lidí. To je necelá polovina z populace, která se nyní může očkovat. K vakcíně stále nedostaly zelenou děti mezi 0 a 16 lety. V Česku jich je přes 1,5 milionu.

Vojtěch jen avizoval, že v létě dostanou možnost k očkování děti mezi 12 a 15 lety, definitivní termín zatím nepadl.

Jenže tím „mise“ očkování zdaleka nekončí. Podle expertů je v Česku potřeba ke kolektivní imunitě asi 80 procent lidí, kteří jsou buď naočkovaní, nebo mají aktivní protilátky. Pro Babišův kabinet to znamená přesvědčit miliony lidí, kteří se řadí mezi „odmítače“ nebo jsou dosud nerozhodnutí.

Ministr Vojtěch už přitom avizoval, že v září velká část center zavře. Očkování se tak vrátí do nemocnic a ordinací praktiků. Jak to vláda vidí s dalším přeočkováním případnými třetími dávkami, zatím neupřesnila. „Je velmi těžké predikovat, kdy bude proočkovaná většina populace. Přáli bychom si, aby to bylo v září. Potom se můžeme bavit o nějakém případném přeočkování, ale to je spíše střednědobý výhled,“ doplnil Vojtěch.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com