Zásah blesku poničil morový sloup na Malostranském náměstí

Silná bouřka, která se ve středu prohnala Prahou, poškodila sloup Nejsvětější Trojice na Malostranském náměstí. Blesk udeřil do Božího oka na vrcholu morového sloupu a poničil zejména sochu svatého Václava. Škody na této barokní památce se předběžně odhadují na desítky až stovky tisíc korun. Na webu Prahy 1 to uvedla vedoucí odboru kultury, sportu a zahraničních vztahů úřadu městské části Linda Klečková.

Okolí sloupu zabezpečila městská policie. „Upadlý zlatý meč českého národního světce i jiné fragmenty zajistil náš restaurátor,“ sdělila Klečková. O události byl podle ní informován Národní památkový ústav i pražský magistrát.

Památka zůstane zabezpečená, odborníci nyní vyčíslí škody a zkontrolují stav sloupu. Praha 1 začne jednat s pojišťovnou a povede další kroky nezbytné k renovaci památky, dodala Klečková.

Pražský deník ve čtvrtek na webu napsal, že úlomky sloupu, které se dostaly až do dvacetimetrové vzdálenosti, lehce pošramotily i několik zaparkovaných aut. Viditelně byla poškozena socha sv. Václava i část římsy. Sochy dalších českých světců a patronů – Jana Nepomuckého, Ludmily, Prokopa a Vojtěcha – zůstaly bez viditelné újmy. Také znázornění Nejsvětější Trojice nejeví známky poškození, stejně jako socha Panny Marie, uvedl list.

Velkolepý sloup v horní části Malostranského náměstí nechali vztyčit měšťané jako výraz díků za odeznění morové epidemie, která zasáhla Prahu. Základní kámen ke sloupu na Malostranském náměstí byl položen 2. listopadu 1713, o dva roky později byl dokončen. Autorem návrhu sloupu byl Giovanni Battista Alliprandi, sloup vytvořil kameník Herstorf. Po hladomoru v roce 1772 byly doplněny postavy andílků s kartušemi a vázami z dílny Ignáce Františka Platzera.

Dvacet metrů vysoký sloup s kašnou tvoří pískovcový jehlan vykládaný mramorem, na jehož vrcholu je umístěn symbol božího oka. Na jižní straně je oltářní stůl, ostatní tři strany zaujímají vodojemy symbolizující život, milost a spásu. Nad oltářním stolem stojí na hadu Panna Marie, níže jsou sochy českých patronů, nad nimi sochy Nejsvětější Trojice: Ježíše Krista, Boha-Otce a Ducha svatého v podobě holubice.

  Koalice slibuje důchodovou reformu, konec EET i zdravotní připojištění

Prahou se ve středu k večeru přehnala intenzivní bouřka s přívalovým deštěm a kroupami. Voda mimo jiné zaplavila suterén Státní opery, kde způsobila škody za miliony korun.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com