Von der Leyenová přislíbila podporu v přípravě českého předsednictví, řekl Fiala

ct24.ceskatelevize.cz/

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přislíbila pomoc při přípravách českého předsednictví v Radě EU, řekl po dnešní schůzce v Bruselu český premiér Petr Fiala. Ohledně situace na rusko-ukrajinské hranici se prý dvojice shodla, že Evropa musí snížit závislost na ruském plynu. Premiér ČR se dopoledne sešel také s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem, kterého pozval do Česka.

Fialovy první osobní schůzky s von der Leyenovou a Nehammerem od nástupu do úřadu přišly při příležitosti dvoudenního summitu Evropské unie a Africké unie, který začíná dnes odpoledne. Po zhruba půlhodinovém setkání s předsedkyní komise hovořil o „velice otevřeném“ rozhovoru.

„Paní předsedkyně Evropské komise mi přislíbila veškerou pomoc a součinnost při přípravě evropského předsednictví,“ řekl premiér. O prioritách předsednictví, které přijde ve druhé polovině roku, podle něj hovořili jen v obecné rovině.

Fiala s von der Leyenovou před jednáním společně vystoupili před novináře, přičemž šéfka EK ocenila možnost osobní schůzky. „Evropská komise a já sama jsme velmi rádi, že vás máme jako partnera. Jsou to náročné časy a když jsme jednotní, jsme mnohem silnější,“ poznamenala von der Leyenová.

Zmínila mimo jiné napětí kolem pokračujících ruských manévrů u hranic Ukrajiny, které jsou dnes tématem neformálního jednání Evropské rady. S českým premiérem se následně shodla, že „Evropa musí pracovat na větší energetické soběstačnosti, aby nebyla tolik závislá na ruském plynu,“ řekl Fiala. S předsedkyní Evropské komise mluvil také o energetické politice.

Po jednání s von der Leyenovou zamířil Fiala za rakouským kancléřem Nehammerem. Podle vyjádření obou lídrů přišla řeč také na zásadní otázku, která ČR a Rakousko rozděluje, tedy pohled na jadernou energetiku. Fiala doplnil, že kancléře pozval na návštěvu Česka, která by se mohla uskutečnit v „brzkém termínu“.

  Zemřel herec Ladislav Mrkvička, bylo mu 81 let

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com