Do lavic se dnes vrací většina žáků ZŠ a část víceletých gymnázií

https://www.zskarolinka.cz/

Většina žáků základních škol se dnes po několika týdnech výuky na dálku vrací do školních lavic. Prezenční vyučování začíná opět fungovat také pro část dětí z víceletých gymnázií. Dnešní částečné znovuotevření škol odpovídá zmírnění protiepidemických opatření na čtvrtý stupeň rizika nákazy podle systému PES, které v jiných oblastech života v Česku začalo platit už minulé pondělí.

Školy se už dříve otevřely pro asi 216.000 prvňáků a druháků a 27.000 žáků speciálních škol. Ode dneška se k nim přidají deváťáci a zbytek prvního stupně. Šesté až osmé třídy se budou střídat v prezenční a distanční výuce, takže se ve škole sejde vždy přibližně polovina z nich. Dohromady tak bude do základních škol chodit asi 800.000 ze zhruba 950.000 školáků.

Střídavá výuka na nižším stupni víceletých gymnáziích se bude týkat přibližně 40.000 dětí. Ve škole z nich bude půlka, ostatní se budou učit z domova. Vymění se po týdnu. Budovy víceletých gymnázií se zaplní studenty zhruba z třetiny.

Přípravu na návrat žáků komplikoval některým ředitelům požadavek, aby se ve výuce nepotkávaly děti z různých tříd. Někde kvůli tomu bude dočasně jiná organizace výuky volitelných předmětů nebo cizích jazyků. Náročný podle ředitelů bude i provoz školních jídelen. Naopak s družinami zřejmě takové problémy nebudou, protože se v nich mohou spojit třídy z jednotlivých ročníků.

Žáci přešli na výuku na dálku v první polovině října, kdy se kvůli zhoršení epidemie covidu-19 zavřely školy. Minulou středu se díky zlepšení situace obnovila prezenční výuka závěrečných ročníků středních škol a praktická výuka středoškoláků. Do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou školy od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech, do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině.

  Vojtěch chce prodloužit pandemický zákon a rozšířit mimořádná opatření

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com