Představitel ukrajinské rozvědky: Součástky šáhedů lze sehnat i na AliExpressu

Řada vnitřních součástek íránských dronů Šáhed je natolik jednoduchá, že je lze běžně zakoupit i v internetových obchodech, uvedl v reportáži Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) nejmenovaný představitel ukrajinské rozvědky. Právě těmito drony ve vlnách útočí Rusko na ukrajinská města, naposledy během noci na dnešek.

„Všechny tyto vnitřní součástky lze koupit na AliExpressu,“ řekl v reportáži nejmenovaný představitel ukrajinské rozvědky. Na kameru ukázal několik takových součástek, jimiž podle něj jsou například „ta nejjednodušší anténa GPS“ a jednoduchá baterie.

Součástky podle něj často pocházejí ze zemí, jako jsou Japonsko, Čína nebo USA. Ukrajina většinu ze součástek předala svým zahraničním partnerům, aby pomocí sankcí zajistili, že se tyto komponenty nebudou do Íránu dostávat. Podle analýzy stanice CNN z ledna vyrábí 40 z 52 vnitřních součástek dronu Šáhed-136 americké společnosti, zbylých 12 pak firmy z Kanady, Švýcarska, Japonska, Tchaj-wanu a Číny.

Vnitřní součástky dronu jsou sice jednoduché, ale efektivní, uvádí také reportáž RFE/RL. Uvnitř šáhedu je obvykle bojová hlavice, která váží 40 až 50 kilogramů, sdělil představitel rozvědky. Nejcennější součástkou je pak podle něj anténa CRPA (Controlled Reception Pattern Antenna), díky níž je dron odolnější vůči pokusům narušit signál jeho satelitní navigace. Díky tomu může dron dosáhnout svého cíle, i když s chybou několika desítek metrů, upřesnila agentura Unian. Dron lze ale podle reportáže bez problémů sestřelit ruční zbraní.

ČTK

  Albánie zadržela čtyři Čechy. Podle úřadů fotografovali u zbrojovky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com