Biden vyzval Netanjahua, aby upustil od justiční reformy

Americký prezident Joe Biden v úterý vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby upustil od justiční reformy, která v Izraeli vyvolala protesty. Izraelský premiér reagoval prohlášení, že se nerozhoduje na základě tlaku ze zahraničí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Netanjahu v pondělí večer oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů. Reforma, která by vládní koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila přehlasovat soudní rozhodnutí prostou parlamentní většinou, vyvolává v Izraeli masové protesty již od ledna. Bílý dům v reakci na to původně uvedl, že Netanjahu by měl v této otázce hledat kompromis.

„Doufám, že od ní upustí,“ řekl k justiční reformě Biden před novináři. „Izrael je suverénní země, která se rozhoduje z vůle svého lidu, a nikoli na základě tlaků ze zahraničí, včetně těch nejlepších přátel,“ reagoval vzápětí izraelský premiér.

Netanjahu uvedl, že jeho vláda usiluje o provedení reforem „prostřednictvím širokého konsensu“. „Znám prezidenta Bidena více než 40 let a oceňuji jeho dlouhodobý závazek vůči Izraeli,“ rozvedl. Dodal, že izraelsko-americké spojenectví je neotřesitelné a „vždy překoná občasné neshody“.

ČTK

  Ruské úřady viní ženu zadrženou kvůli atentátu na ruského blogera z terorismu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com