Šéf MAAE přijel do okupované Záporožské jaderné elektrárny

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes přijel do Záporožské jaderné elektrárny, uvádějí tiskové agentury. V době přetrvávajících obav z možné jaderné havárie jde o Grossiho druhou návštěvu tohoto Ruskem okupovaného zařízení na jižní Ukrajině.

MAAE minulý týden uvedla, že Grossi chce v Záporožské jaderné elektrárně „na vlastní oči posoudit vážnou situaci“ ohledně jaderné bezpečnosti tohoto zařízení a také „zdůraznit naléhavou potřebu“ jeho ochrany během bojů na Ukrajině.

Šest reaktorů Záporožské jaderné elektrárny je odstaveno a elektřinu, kterou elektrárna potřebuje, aby zabránila jejich roztavení, zajišťuje pouze jedno zbývající elektrické vedení. Elektrárna dočasně musela využít nouzové dieselové generátory, aby zajistila napájení svých základních chladicích systémů.

V pondělí se Grossi setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve městě Záporoží, které je na území ovládaném Ukrajinou, asi 50 kilometrů severovýchodně od stejnojmenné jaderné elektrárny. Grossi při té příležitosti řekl, že se situace v elektrárně „nijak nelepší“, protože boje v okolí nadále hrozí katastrofou.

Delegaci MAAE tvoří 11 lidí, včetně samotného Grossiho a tří osob, které jsou součástí plánované rotace inspektorů. Poradce šéfa ruské společnosti Rosenergoatom Renat Karčaa agentuře TASS řekl, že v elektrárně budou následující dva měsíce působit tři experti ze Slovenska, Francie a Japonska.

Své pozorovatele má MAAE v Záporožské jaderné elektrárně od loňského září, kdy Grossi zařízení navštívil v reakci na sílící obavy z možné jaderné havárie.

Moskva a Kyjev se v uplynulém roce opakovaně obviňovaly z ostřelování areálu elektrárny. Grossi prosazuje uzavření bezpečnostní dohody mezi Ukrajinou a Ruskem, která by objekt chránila před boji.

ČTK

  Koronavirová bilance v USA je srdcervoucí, řekl Biden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com