Loď Crew Dragon úspěšně přistála v Mexickém zálivu

Na hladinu Mexického zálivu podle plánu ve 20:48 SELČ úspěšně dosedla americká kosmická loď Crew Dragon se dvěma astronauty, kteří se po dvou měsících vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Loď se snesla na hladinu s pomocí soustavy čtyř padáků. Přistání pilotované mise na moři je pro americkou kosmonautiku první po 45 letech a zároveň to je poprvé, co tuto cestu zajistila soukromá společnost SpaceX. Zároveň šlo o první pilotovanou misi amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) z americké půdy po devíti letech.

Vesmírné plavidlo společnosti SpaceX podnikatele Elona Muska dopravilo zpět na Zemi astronauty NASA Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho, kteří na orbitální komplex dorazili 31. května.

„Dobré přistání na vodě Dragonu potvrzeno! Vítejte zpátky na Zemi!“ radoval se na twitteru Musk bezprostředně po přistání.

„Je skvělé, že se astronauti NASA vrátili na Zemi po velmi úspěšné dvouměsíční misi,“ napsal na twitteru americký prezident Donald Trump. „Děkuji vám všem,“ dodal.

Při přistávacím manévru ke kapsli ve tvaru žaludu okamžitě zamířila dvě záchranářská plavidla. Oba astronauti jsou podle vlastních slov i podle sdělení NASA po přistání v pořádku.

Jeřáb námořní vyprošťovací lodi GO Navigator vyzvedl vesmírné plavidlo i s posádkou na palubu a astronauti po několika desítkách minut návratovou kabinu opustili. Nejdříve byl z kapsle vynesen velitel Hurley, poté Behnken. Oba budou přepraveni vrtulníkem na pevninu, kde je čeká lékařská prohlídka. Následně dvojice letecky zamíří do Johnsonova vesmírného střediska v texaském Houstonu.

Kosmická loď Crew Dragon má příští rok na jaře absolvovat další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

  Biden: Spojené státy neusilují o konflikt s Čínou, prezident Si to ví

Při nynější misi se astronauti na zpáteční cestu vydali dnes v 01:34 SELČ. Přistání u severozápadního pobřeží Floridy, nedaleko floridského města Panama City, znamená konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz. SpaceX se stala vůbec první soukromou společností, která úspěšně dopravila lidi na oběžnou dráhu a zpět.

Naposledy americký prostředek dostal astronauty na ISS v roce 2011, kdy skončila éra raketoplánů posledním letem stroje Atlantis. NASA následně platila za dopravování astronautů k ISS desítky milionů dolarů Rusku, což bylo nejen drahé, ale také to oslabovalo prestiž amerického vesmírného programu. Ruská kosmická agentura Roskosmos ovšem dál počítá s americkými pasažéry v ruských lodích mířících k ISS – podle nejnovějšího sdělení Moskvy se má takto v říjnu k orbitálnímu komplexu vydat dvojice ruských kosmonautů a americká astronautka.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com