Děti měly svědčit proti vlastní matce. Rusové ji obvinili z diskreditace armády

V Rusku si úřady předvolaly dvě děti jako svědky v trestním řízení proti jejich matce. Ta byla opakovaně obviněna z diskreditace ruské armády, která je v Ruské federaci považována za trestný čin. Informovala o tom agentura AP.

Vyšetřovací výbor v severoruské oblasti Archangelsk předvolal v pátek 28. července Lidii Prudovskou a její dvě děti, které měly podat svědectví kvůli opakovanému obvinění ženy z diskreditace armády. Devítiletá dívka a její desetiletý bratr měli u výslechu vypovídat proti své matce.

Prudovskaja se o trestním řízení měla dozvědět počátkem týdne, když obdržela soudní příkaz k prohlídce bytu. Žádné vyšetřovací úkony ovšem dosud neměly být provedeny. Žena čelí problémům s ruskými úřady od září minulého roku, kdy měla sdílet příspěvky odsuzující válku na ruské sociální síti VKontakte.

Diskreditace armády je v Ruské federaci trestným činem. Dokládá to zákon, který byl přijat po začátku ruské agrese na Ukrajině v únoru 2022. Od té doby je pravidelně používán proti kritikům Kremlu, který tyto represe proti disentu čím dál tím více zintenzivňuje. Za jakoukoli kritiku války uděluje tvrdší tresty a zaměřuje se na více lidí.

K podobnému případu došlo v dubnu, kdy byl za obdobný čin odsouzen ke dvěma letům vězení svobodný otec Alexej Moskaljov, který v komentářích na sociálních sítích kritizoval válku na Ukrajině. Úřady navíc žádaly o omezení jeho rodičovských práv, protože jeho třináctiletá dcera Maria ve škole kreslila obrázky s protiválečnou tematikou.

Poté, co Moskaljov nastoupil do vězení, byla jeho dcera umístěna do sirotčince, odkud mu poslala podpůrný dopis. „Tati, jsi můj hrdina,“ napsala. Maria byla později předána do péče své matky.

Zdroj: Forum24

  Bloomberg: EU chce uvalit sankce na údajnou přítelkyni Putina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com