Rusko odmítlo dokument z konference o nešíření jaderných zbraní. Zmiňoval se o situaci v Záporoží

Rusko zablokovalo schválení závěrečného dokumentu konference států podepsaných pod Smlouvou o nešíření jaderných zbraní (NPT). Souhlas s dokumentem musí být jednomyslný. Podle agentury AP se zřejmě Moskvě nelíbily zmínky o situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. Rusko ale tvrdí, že s návrhem textu nesouhlasilo více zemí.

Igor Višněveckij z ruského ministerstva zahraničí uvedl, že nad textem závěrečného dokumentu z konference států NPT nepanoval konsenzus. Zástupce vedoucího ruské delegace Andrej Bělousov prohlásil, že konference se stala „politickým zajatcem“ některých zemí. „Tyto státy, a to jmenovitě Ukrajina a podporovatelé režimu v Kyjevu, nesou plnou odpovědnost za to, že nemáme pozitivní konečný výsledek,“ poznamenal diplomat.

Zmocněnec americké vlády Adam Scheinman naopak viní z neschválení dokumentu výhradně Moskvu. „Rusko je důvodem, proč jsme dnes nedosáhli konsenzu,“ prohlásil.

Návrh, který vypracovalo argentinské předsednictví, zmiňoval znepokojení z vojenských aktivit u Záporožské jaderné elektrárny a dalších jaderných zařízení na Ukrajině. Zdůrazňoval také „nejzásadnější význam zaručení kontroly těchto zařízení ze strany kompetentních ukrajinských úřadů“. Dokument rovněž varoval, že nebezpečí použití jaderných zbraní je v současnosti nejvyšší od konce studené války. Jak ale podotkl Scheinman, o Rusku se dokument výslovně nezmiňoval.

Záporožskou jadernou elektrárnu obsadily okupační jednotky krátce po únorovém zahájení ruské invaze na Ukrajině. V zařízení nicméně dál pracuje ukrajinský personál. V posledních dnech se Kyjev a Moskva vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny; podle ukrajinských představitelů je situace kritická a hrozí jaderná katastrofa.

Konference signatářů Smlouvy o nešíření jaderných zbraní se obvykle schází každých pět let, Ta letošní byla ale opožděna kvůli epidemii covidu-19. Také předchozí konference v roce 2015 skončila bez závěrečního dokumentu kvůli sporům o označení Blízkého východu za oblast bez jaderných zbraní.

zdroj: ČTK

  Babiš poletí do Vídně, setká se s Kurzem a ministrem školství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com