V pondělí začne v Česku letecké cvičení Ample Strike

V pondělí v Česku začne letecké cvičení s mezinárodní účastí Ample Strike 2022. Zapojí se do něj asi 900 českých i spojeneckých vojáků ze sedmi zemí, vyplývá z informací zveřejněných armádou na webu 22. základny vrtulníkového letectva. Cvičení potrvá od pondělí do 16. září, konat se bude na letištích v Náměšti nad Oslavou, Čáslavi a Kbelích, ve výcvikových prostorech Boletice a Libavá a v okolí Českých Budějovic.

Ample Strike česká armáda pořádá podeváté. Hlavním cílem cvičení je sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s posádkami letadel a velitelů na zemi. Kromě asi 700 českých se do něj zapojí i dvě stovky zahraničních vojáků z Estonska, Lotyšska, Německa, Slovenska, Slovinska a USA.

Předsunutí letečtí návodčí, takzvaní JTAC, v bojích navádí piloty letadel a vrtulníků na cíl, slouží tak jako jejich „oči“. Pohybují se proto často v místech bojů nebo na území nepřítele. První jednotka leteckých návodčích, dříve zvaní FAC, byla v české armádě zřízena v roce 2001 v Náměšti nad Oslavou. Příslušníci patří mezi elitní vojáky a armáda kvůli rizikovosti práce tají jejich identitu. Jejich počet se v české armádě pohybuje v řádu desítek.

Armáda uvedla, že kromě spolupráce návodčích s osádkami letounů budou vojáci trénovat i plánování a realizaci společných leteckých operací. Ty bude poprvé řídit kromě velitelství v místě cvičení také Národní středisko řízení a velení ve Staré Boleslavi (ANCC).

Česká armáda do cvičení nasadí například vrtulníky Mi-35/24 a Mi-171, bitevníky L-159 a transportní stroje CASA C-295. Zúčastnit by se také měly německé bitevníky Panavia Tornado a Eurofighter Typhoon. Účast přislíbili rovněž američtí vojáci s letounem zajišťujícím doplňování paliva ve vzduchu KC-135, bitevními vrtulníky AH-64 a stíhacími letouny F-16.

S cvičením je podle armády spojena zvýšená hluková zátěž pro lidi, kteří bydlí v okolí letišť nebo výcvikových ploch. Do obcí, kterých se cvičení dotkne, proto armáda vyslala specialisty z týmu CIMIC (civilně vojenská spolupráce) z olomouckého útvaru kybernetických sil. Podle armády mají sloužit jako prostředník mezi civilním a vojenským prostředím.

  Věříme, že omikronem to skončí, řekl Fiala. Válek vyčetl Okamurovi šapitó

Podle armády je práce u jednotky CIMIC velmi specializovaná. Její příslušníci musí být jazykově vybavení, protože mohou být nasazeni i v zahraničí. V minulosti se účastnili vojenských misí na Balkáně, v Iráku, Afghánistánu nebo v Mali. Jejich důležitou schopností je umět vést jednání, odhadovat situaci a adekvátně na ni reagovat. „Cimikáři musí dokonale ovládat místní historii, zvyky, kuchyni a být znalí tamních současných trendů,“ uvedla armáda. Před výjezdem například na mise na Blízkém východě nebo v Africe proto musí podstoupit několik týdnů důkladné přípravy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com