Ministr Vojtěch rozpustil Radu pro řízení epidemie onemocnění covid-19. ‚Chci zjednodušit systém,‘ tvrdí

irozhlas.cz

Dát prostor expertům. S tímto záměrem založil v listopadu tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný Radu pro řízení epidemie onemocnění covid-19. V té se o opatřeních radili opoziční i vládní poslanci, odborníci i zástupci profesních organizací. Nyní rada přestala existovat. Ke 31. květnu ji rozpustil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Cílem je systém zjednodušit a zefektivnit,“ uvedl Vojtěch pro server iROZHLAS.cz.

„Je to můj projekt, se kterým jsem přišel, když jsem se dostal do úřadu,“ řekl Blatný v lednu po první schůzi Rady pro řízení epidemie onemocnění covid-19.

Podle webu ministerstva zdravotnictví, kde rada stále figuruje jako jeden z poradních orgánů, se měla skupina „seznamovat s analytickými podklady o působení zavedených opatření, analyzovat a posuzovat získané informace, hodnotit návrhy budoucích opatření a formulovat doporučení pro další fáze řízení epidemie.“

Navíc měla skupina čítající 23 členů dát prostor debatě mezi vládními a opozičními poslanci, kromě Jaroslava Faltýnka (ANO) nebo Věry Adámkové (ANO) v ní proto zasedali například poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL), místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek nebo Martin Kupka (ODS). „Důvodem je potřeba diskuse napříč celý spektrem, ať už politickým nebo odborným,“ vysvětloval v lednu Blatný.

Dalšími členy byl například epidemiolog Petr Smejkal, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně Štěpán Svačina nebo prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Včera mi přišel e-mail, že mi pan ministr děkuje za práci a že se rada ruší,“ popsal v úterý Kubek. V e-mailu, který zmiňuje, Vojtěch rozhodnutí vysvětluje tím, že zahájil „revizi všech poradních orgánů ministerstva“.

Ministr Vojtěch rozpuštění rady potvrdil. „Na ministerstvu zdravotnictví funguje celá řada různých skupin, které se věnují covidu. Mým cílem je tento systém zjednodušit a zefektivnit,“ napsal v SMS.

  Vláda posoudí návrh otevřít od pondělí všechny obchody

Se zástupci profesních komor a poslanci se podle svých slov ministr potkává na výborech. „Výměna informací tak bude zachována,“ slíbil ministr zdravotnictví.

Plány na léto

Rada se od svého vzniku setkala celkem pětkrát, na jednáních se probírala očkovací strategie, potřeba nouzového stavu nebo povinné testování. „Všichni členové se snažili podle svých znalostí pomoci zemi ke zvládání epidemie, všichni to dělali bez nároku na honorář,“ popsal Kubek.

Na posledním jednání, které se z 8. dubna přesunulo kvůli výměně ministra zdravotnictví na 11. května, vyslovili členové rady žádost, aby zástupci ministerstva zdravotnictví předložili plán, jaká opatření budou platit během prázdnin, za jakých podmínek budou lidé moci cestovat a jakými kroky zajistí v září bezpečný návrat dětí do škol.

Na začátku června se ale další jednání konat nebude, rada byla 31. května zrušena. „Nemám na to zrušení negativní ani pozitivní názor. Epidemická situace se změnila, takže to chápu,“ komentoval konec Miloslav Ludvík, místopředseda Asociace nemocnic České republiky a ředitel Fakultní nemocnice Motol.

Konec spolupráce s MeSES

Rada pro řízení epidemie onemocnění covid-19 není jedinou expertní skupinou, od které dává vláda ruce pryč. V polovině května ukončilo ministerstvo zdravotnictví ještě pod vedením Petra Arenbergera (za ANO) spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES).

Skupina odborníků, jejímiž členy jsou vědci i lékaři, radila ministerstvu zdravotnictví v otázkách řešení pandemie. 18. května ale ministerstvo „jedním telefonátem“ spolupráci rozvázalo. „Důvody neuvedli, snad je dodají písemně,“ řekl tehdy sociolog a ředitel ústavu STEM Martin Buchtík.

Později ministerstvo zdravotnictví důvody uvedlo: pandemie odchází a ministerstvo si už vystačí samo. „Vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám na ministerstvu zdravotnictví jsme se rozhodli přesunout tuto agendu již uvnitř v rámci resortu. Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková.

  Lipavský: Návštěva maďarského ministra zahraničí v Moskvě je skandální

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com